Pacifistické Japonsko nenápadně zbrojí

Země investovala desítky miliard dolarů ročně do arzenálu skoro tisícovky válečných letadel a desítek torpédoborců a ponorek.

V pondělí 6. prosince začalo na severojaponském ostrově Hokkaidó, hlavní pevnosti státu, vojenské cvičení za účasti desítek tanků a vojáků, informuje Associated Press.

Cvičení japonských Sebeobranných sil, jak zde nazývají armádu, se konalo v kontextu nedávných společných hlídek Ruska a Číny v oblasti Severočínského moře.

Vojenské cvičení potrvá devět dní a účastní se ho na 1300 vojáků. V pondělí, když stovky vojáků u postranních čar jásaly a mávaly vlajkami jednotek, řady tanků střílely na cíle, které měly představovat nepřátelské střely nebo obrněná vozidla.

V Japonsku, které je dodnes svými sousedy kritizováno za dřívější vojenské akce, stále vládne silný pacifismus a jakékoliv posilování armády je vnímáno jako kontroverzní. V severovýchodní Asii však narůstá vojenské napětí, což vede k nutnosti reagovat na hrozby.

Japonsko se zaměřuje na své obranné schopnosti a pečlivě se vyhýbá použití slova „vojenský“ pro své jednotky. Asertivní Čína, Severní Korea a Rusko jsou nyní důvodem, proč se o posilování japonské armády má stále více mluvit. Země investovala desítky miliard dolarů ročně do arzenálu skoro tisícovky válečných letadel a desítek torpédoborců a ponorek. Dnes tak pacifistické Japonsko soupeří s britskou a francouzskou armádou v honbě za nejlepším vybavením a zbraněmi, jaké si lze za peníze koupit.

Tento postup má řadu kritiků doma i v sousedních zemích, naléhají na Tokio, aby se poučilo ze své minulosti a zastavilo současnou vojenskou expanzi.

Velkou ostražitost v zemi vyvolávají jaderné zbraně, kterým se Japonsko vzhledem ke svým historickým zkušenostem vyhýbá. Nemá žádné jaderné zbraně a spoléhá na americký jaderný deštník.

Zastánci japonského vojenského posilování však míní, že expanze je dobře načasovaná a klíčová pro spojenectví s Washingtonem.

Čína a Rusko v posledních letech zintenzivnily vojenskou spolupráci, protože se snaží čelit sílícímu regionálnímu partnerství vedenému Spojenými státy. V říjnu se flotila pěti válečných lodí z Číny a Ruska přiblížila k Japonsku na cestě z Pacifiku do Východočínského moře. Minulý měsíc se jejich bojová letadla společně pohybovala poblíž japonského vzdušného prostoru, což způsobilo start japonských bojových letounů. Podle japonského ministerstva obrany zaútočily v období mezi dubnem 2020 a březnem 2021 (japonský fiskální rok) japonské stíhačky více než 700krát: ve dvou třetinách případů proti čínským válečným letounům, v ostatních převážně proti Rusům.

Ruská armáda také nedávno rozmístila pobřežní obranné raketové systémy Bašta nedaleko sporných ostrovů u severního pobřeží Hokkaida.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.