Rusko by mělo co nejdříve zaregistrovat zahraniční vakcíny jako klíč k vyšší proočkovanosti

Ruský virolog prohlásil, že v Rusku je hodně lidí, kteří by se hned nechali naočkovat zahraničními preparáty.

Ruský virolog a ředitel Centra pro profylaxi a léčení virových onemocnění Grigorij Vikulov řekl v rozhovoru pro rádio Govoriť Moskva, že v Rusku by se měly co nejdříve objevit zahraniční vakcíny proti nemoci Covid-19.

Vikulov zdůraznil, že takový krok by zvýšil proočkovanost v Rusku. „Znám velké množství lidí, kteří jsou připraveni jít se zítra očkovat, pokud bude k dispozici zahraniční vakcína, a je jejich právem vybrat si z existujících léků. Jakmile dojde ke schválení žádostí o registrace od zahraničních výrobců, situace se dramaticky změní.“

Vikulov se vyjádřil i ke kontroverznímu tématu povinného očkování, které podle nejnovějšího průzkumu rozdělilo ruské lékaře na dva skoro stejně početné tábory. Zato celých 86,6 % dotázaných lékařů se domnívá, že očkovací osvětová kampaň v zemi selhala. Vikulov je přesvědčen, že místo povinného očkování by se v Rusku mělo konat více veřejných besed s lidmi, kteří vakcíny odmítají. Takto komentoval výsledky průzkumu mezi 3079 ruskými lékaři:

„Výsledky tohoto průzkumu jsou velmi překvapivé. Připomínám svým kolegům, kteří jsou pro povinné očkování, že zatím nebyl zrušen federální zákon o prevenci, který jasně říká, že očkování v Rusku se provádí pouze s dobrovolným písemným informovaným souhlasem. Za druhé, pokud je rozhodnutí rozšířit očkování učiněno v souvislosti se zhoršením epidemiologické situace, není úkolem lidi k němu nutit, ale zdůvodňovat a motivovat je. Tedy vysvětlovat, že přínosy jsou větší než možná rizika spojená s očkováním, která jsou značně nadsazená. Je důležité pracovat s různými sociálními skupinami, protože u mladých, zralých nebo starších lidí mohou být argumenty naprosto odlišné.“

V polovině listopadu apeloval ruský prezident Vladimir Putin na WHO, aby zrychlila schvalování nových vakcín proti nemoci Covid-19. Na konci listopadu ruský prezident znovu apeloval na „vzájemné uznání vakcín“ v souvislosti s informacemi o šíření nové varianty Omikron. Putin vyzval země k „efektivnímu boji“ proti pandemii prostřednictvím společně koordinovaných kroků.

„Mám na mysli vzájemné uznávání vakcín a očkovacích certifikátů, dostupnost vakcín pro všechny regiony planety (a) společnou práci na nových lécích proti koronaviru,” řekl ruský lídr na tiskové konferenci 30. listopadu. Rusko zatím zahraniční vakcíny nezaregistrovalo a totéž platí i pro západní země.

Psali jsme:

Ilustrační foto: Wikicommons

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.