V Rusku se rozjel očkovací turismus

Někteří Rusové se nechávají očkovat světově uznávanými vakcínami v Srbsku nebo v Německu. Turistické kanceláře jim to zprostředkují.

Turistické kanceláře začaly v Rusku nabízet cesty do zahraničí za účelem očkování, aby se ruští občané mohli očkovat látkami, které mají souhlas WHO. Informovala o tom výkonná ředitelka Asociace turistických kanceláří v Rusku Maja Lomidze.

Lomidze řekla, že kvůli zdržení certifikace ruských vakcín se některé skupiny ruských občanů chtějí nechat naočkovat preparátem, který jim dá možnost cestovat do většiny zemí světa. V zásadě se jedná o ruské občany, kteří často cestují do zahraničí z osobních nebo pracovních důvodů a také o lidi, kteří chtějí mít možnost cestovat do zemí EU jako turisté.

Ruské turistické kanceláře začaly nabízet třídenní očkovací cesty. Tyto cesty nabízejí zpravidla leteckou dopravu, ubytování v hotelu, transfer, potvrzení o očkování, asistenta, který doprovází klienta na očkování, poplatky a také zdravotní pojištění. Nejpopulárnější zemí očkovacího turismu je Srbsko, kam Rusové nepotřebují vízum. Mezi Ruskem a Srbskem je také letecké spojení, pro vstup do země je potřeba mít negativní PCR test. Cena takové cesty začíná na 21 tisíc rublech a s letem od 50 tisíc rublů.

Ceny v Německu jsou dražší. Vakcína Pfizer/Biontech v Mnichově stojí 580 eur na jednoho člověka/jednu dávku. Vakcína Johnson & Johnson v Baden-Badenu je za 870 euro na člověka. Klient platí za let, za ubytování a služby překladatele. Lomindze sdělila, že cizinci se v Německu nemohou sami zaregistrovat na očkování, potřebují k tomu turistickou kancelář.

Ruští turisté mohou nyní v EU s očkováním Sputnik V cestovat jenom do Maďarska, Chorvatska, na Kypr, do Řecka, Bulharska, Estonska, Slovinska a do Portugalska. Ostatní země jsou pro ně z hlediska uznání vakcín uzavřené.

Ruská vakcína zatím neobdržela certifikaci WHO, proces je zpožděn kvůli problému v jednom z výrobních závodů. Vakcínu také zatím nezaregistrovala evropská agentura pro léčiva EMA.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.