Bývalá dánská ministryně pro přistěhovalectví půjde na dva měsíce do vězení

Tvrdá politika Inger Stoejbergové, která nutila manželské páry uprchlíků k odloučení, byla shledána nezákonnou a bývalá ministryně má být uvězněna. Proti rozsudku se nelze odvolat.

Inger Stoejbergová si musí odpykat 60 dní vězení, rozhodl v pondělí soud. Byla odsouzena za „hrubou nedbalost“ v souvislosti s politikou, která v roce 2016 vedla k rozdělení uprchlických párů. Stoejbergová, tehdy členka středopravicové strany Venstre, zastávala funkci ministryně pro přistěhovalectví v letech 2015 až 2019. Během této doby proslula svým tvrdým postojem a zavedením desítek omezení pro žadatele o azyl v Dánsku.

Tato politika byla zavedena v únoru 2016, kdy Stoejbergová nařídila, že uprchlíci mladší 18 let nemohou být ubytováni se svými manžely/manželkami. Toto opatření se okamžitě setkalo s kontroverzí a po několika měsících bylo zrušeno na základě několika stížností, mimo jiné od syrského páru, který byl nucen žít odděleně, zatímco sedmnáctiletá manželka byla těhotná.

Zůstane Stoejbergová v dánském parlamentu?

Může politik, který byl soudem odsouzen k trestu odnětí svobody, zůstat poslancem? Tato otázka se v současné době vznáší po chodbách Christiansborgu, kde parlament sídlí. Poté, co Stoejbergová dostala v teprve šestém procesu impeachmentu v dánské historii nepodmíněný trest, je nyní na parlamentu, aby rozhodl, zda je hodna být nadále jeho členkou.

Naprostá většina stran si nejprve přečte rozsudek a teprve poté rozhodne, zda Stoejbergová může nadále zasedat v parlamentu. Sikandar Siddique, poslanec za stranu Svobodní zelení, však již svůj postoj jasně vyjádřil. Podle něj není hodna být poslankyní: „Myslím, že je neslučitelné s funkcí politika vědomě porušovat zákony a přitom zastupovat lidi. Proto musí parlament po tomto verdiktu samozřejmě zaujmout stanovisko k její způsobilosti,“ řekl Siddique pro platformu DR.

Psali jsme:

Ilustrační foto: Autor – Arno Mikkor, Aron Urb – Flickr / EU2017EE Estonian Presidency, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=60710936

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.