Dodávky zemního plynu z Ruska do Evropy poklesly o 55 %

Pokles dodávek zemního plynu do Evropy je v lednu letošního roku vysoký.  Evropská uložiště jsou rekordně vyprázdněná.

Podle údajů slovenské společnosti Eustream se od začátku roku 2022 podstatně snížily dodávky ruského zemního plynu do Evropy prostřednictvím ukrajinských tranzitů. Například 14. ledna přes přepravní bod ve Velkých Kapušanech proteklo pouze 27,1 milionu kubických metrů plynu, tedy o 42 miliony méně než v lednu minulého roku. Celkově se průtok plynu v první dekádě ledna snížil o 55 %.

Ruská společnost Gazprom přestala rezervovat přepravní kapacity plynu přes ukrajinskou síť už v listopadu. Podobně postupovala také v případě plynovodu Jamal-Evropa, který od konce roku 2021 funguje v reverzním režimu, tj. dodává ruský plyn z Německa do Polska.

Vedle toho se snížily i dodávky ruského plynu přes balkánskou část plynovodu Turecký proud. Gazprom se již neúčastní obchodů prostřednictvím elektronické obchodní platformy, poslední nákup se realizoval v říjnu 2021.

K této situaci dochází v kontextu rekordního vyprázdnění rezervních úložišť zemního plynu v Evropě. Podle aktuálních informací jsou zaplněna na 49 %, nachází se v nich asi 53,5 miliardy kubických metrů plynu. Za posledních 9 let se jedná o lednový rekord.  Ruští analytici tento stav spojují s propadem objednávek ze strany evropských odběratelů, kteří plyn nakupují podle dlouhodobých dohod. Klienti, kteří stoprocentně přešli na spotové ceny, se nyní kvůli vysokým cenám plynu ocitají v těžké situaci.

Ceny zimního plynu jsou v Evropě vysoké. Na nizozemské burze se za 1000 kubických metrů platí 1060 dolarů. K současné situaci podle Vědomosti přispívá, že ve střední a jižní Evropě letos panuje mírná zima s teplotami až k 15 stupňům celsia místo obvyklých 8. Vysokou cenu plynu udržují poloprázdná úložiště, na jaře však odběratelé očekávají snížení.

Nejistotu na trhu se zemním plynem ovlivňují i nejasnosti kolem osudu plynovodu Severní proud 2, které cenu plynu v Evropě zvyšují.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.