Německý úřad odmítá plány EU v oblasti jaderné energetiky, zatímco šéfka Evropské komise hájí návrh taxonomie

Prezident německého Spolkového úřadu pro bezpečnost nakládání s jaderným odpadem je toho názoru, že „z technického hlediska není možné považovat jadernou energii za udržitelnou formu výroby energie“.

Německý Spolkový úřad pro bezpečnost nakládání s jaderným odpadem (BASE – Bundesamt für die Sicherheit der nuklearen Entsorgung) odmítl plány Evropské komise zařadit jadernou energetiku do své taxonomie jako „udržitelnou“ a varoval před uznáním investic do ní jako „zelených“, jak uvedla agentura Handelsblatt. V analýze, kterou BASE představil, úřad uvedl, že označovat investice do jaderné energetiky za udržitelné je „nepochopitelné“. Evropská komise se „řídí výhradně údajně pozitivním přínosem jaderné energie k ochraně klimatu“ a nebere v úvahu názor, že není udržitelná, napsal BASE. Hodnocení EU věnuje příliš málo pozornosti významným kritériím, jako je riziko jaderných havárií a obtíže spojené s likvidací jaderného odpadu, uvedl Spolkový úřad. Existuje také mnoho nezodpovězených bezpečnostních otázek týkajících se nových typů reaktorů a možného prodloužení životnosti stávajících jaderných reaktorů, na které Komise neodpověděla, informoval web Clean Energy Wire.

„Z technického hlediska není možné považovat jadernou energii za udržitelnou formu výroby energie,“ řekl prezident BASE Wolfram König. König označil jadernou energetiku za „vysoce rizikovou technologii“ a varoval, že v sobě skrývá i „riziko zneužití radioaktivního materiálu pro teroristické a válečné účely“. Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v rozhovoru pro Die Zeit tento krok obhajovala a uvedla, že taxonomie je „dobrovolným vodítkem pro soukromé investory“, kteří ji mohou využít k investicím přispívajícím ke klimatické neutralitě. Zdůraznila, že EU musí najít správné mosty, „aby mohla přejít na svět se 100 % obnovitelných zdrojů energie. Klíčové je rychle se zbavit extrémně špinavého uhlí, které v Německu stále představuje více než 30 % výroby elektřiny.“ Musí také existovat plán na snížení množství jaderného odpadu, dodala.

Evropská komise předložila 31. prosince návrh, podle kterého by se investice do nových jaderných elektráren měly klasifikovat jako ekologické, pokud splňují nejnovější normy a je vypracován zvláštní plán pro radioaktivní odpad. Komise rovněž plánuje dočasně klasifikovat investice do nových plynových elektráren jako ekologické, což Německo podporuje.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.