Kdo by mohl pokrýt výpadek ruského plynu?

Kdo by mohl zaplnit mezeru, kdyby Rusko v případě eskalace ukrajinské krize zavřelo Evropanům kohoutek s plynem? Norsko již řeklo ne. USA chtějí dodávat více. Ale stačí to?

Rusko nikdy nepoužívalo plyn nebo ropu jako politický nástroj k vydírání jiných zemí nebo k prosazování svých zájmů, tvrdí energetické společnosti a politici sympatizující s Ruskem. Ve sporu o Ukrajinu se však zdá, že kremelský vůdce Vladimir Putin tuto strategii svých předchůdců hodil přes palubu. Největší zásobník plynu ruské skupiny Gazprom v západní Evropě v dolnosaském Rehdenu je prakticky prázdný a jeho naplněnost činí pouhých 6 %. Ostatní zásobníky jsou naplněny pouze z 13 %, což je uprostřed zimy historicky nejnižší hodnota. Pokud by však Rusko v případě eskalace konfliktu na Ukrajině zcela zavřelo kohoutek s plynem, Evropa a zejména Německo by čelily vážnému problému.

Norské kapacity by nestačily

Šéf norské vlády Jonas Gahr Støre nedávno zavítal do Berlína, kde se setkal s německým kancléřem Olafem Scholzem. „Norska si ceníme jako spolehlivého dodavatele zemního plynu,“ zdůraznil kancléř. Do budoucna by podle svých slov rád viděl „ještě lepší, hlubší a širší energetické partnerství s Norskem“.

Ovšem Støre uvedl, že Norsko nemůže nahradit Rusko jako dodavatele plynu pro Německo a sdělil: „Dodáváme třetinu německé potřeby plynu, ale jedeme na plný výkon.“

Kvůli konfliktu s Moskvou vyzval nedávno zahraničněpolitický expert CDU Jürgen Hardt Německo, aby snížilo své nároky na dodávky ruského zemního plynu. „Myslím, že je vyloučeno, abychom zůstali vysoce závislí na dodávkách plynu z Ruska, když je Rusko tak kritickým partnerem podle mezinárodního práva,“ řekl pro platformu RBB-Inforadio. Pokud Rusko napadne Ukrajinu, musí být jasné, že plynovod Nord Stream 2 v Baltském moři nemůže být připojen k síti.

USA jednají s Katarem o dodávkách LNG do EU

Američtí představitelé jednají s Katarem o dodávkách zkapalněného zemního plynu (LNG) do evropských zemí pro případ, že by ruská invaze na Ukrajinu vedla k nedostatku plynu na kontinentu. Jakékoli přerušení dodávek ruského plynu do Evropy by prohloubilo energetickou krizi způsobenou nedostatkem tohoto zdroje.

Energetičtí experti se shodují: Zkapalněný plyn z USA nemůže v případě nouze nahradit ruské dodávky

Začalo plánování pro případ nouze: Oficiálně si to nikdo nechce připustit, ale nebezpečí, že Rusko v případě eskalace ukrajinské krize přeruší dodávky plynu do Evropy, je reálné. Za zavřenými dveřmi jsou politici a obchodníci ve střehu. Vláda USA pracuje na koncepci nouzových dodávek do Evropy a již jednala se zástupci průmyslu v Německu. Mluvčí amerického ministerstva zahraničí to potvrdil listu Handelsblatt.

V rozhovorech mezi americkým zvláštním poradcem Amosem Hochsteinem a různými evropskými společnostmi se hovořilo o „celé řadě možností“. Ministerstvo nechtělo uvést podrobnosti. Evropské energetické společnosti se však již shodují: „USA nemohou kompenzovat zemní plyn z Ruska svým LNG,“ říká jasně Leonhard Birnbaum, šéf energetického gigantu Eon.

Vzájemná závislost

Odbornice na energetiku Claudia Wellenreutherová z Hamburského institutu pro mezinárodní ekonomiku (HWWI) navzdory napjaté situaci nepředpokládá problémy s dodávkami zemního plynu. „Nejen Německo je závislé na ruském plynu, ale i Rusko je závislé na jeho výnosech,“ řekla agentuře dpa. Podobný názor zastává i ředitelka Zoisova institutu pro východní Evropu Gwendolyn Sasseová. Rusko by si podle ní přerušením dodávek plynu podřezalo větev, protože Moskva nutně potřebuje příjmy z prodeje plynu.

Také dodávky plynu byly zatím dodány tak, jak byly objednány. Vzhledem k tomu, že Německo získává více než polovinu potřebného zemního plynu z Ruska, „určitě existuje závislost“, míní Wellenreutherová. Bylo však také možné pozorovat, že více zemního plynu se již dodává z USA. Potíž je však v dopravě a kapacitě. „A je otázkou, zda vysokou poptávku mohou USA v krátké době skutečně pokrýt,“ řekla Wellenreutherová.

Chystá se jednání mezi EU a USA ke zmírnění energetické krize

Na 7. února se plánuje setkání šéfů americké a evropské diplomacie a energetiky. V souvislosti s ukrajinskou a energetickou krizí jsou plyn a bezpečnost neoddělitelnými otázkami.

Očekává se, že Brusel budou zastupovat vysoký představitel Josep Borrell a eurokomisařka pro energetiku Kadri Simsonová, které pravděpodobně přijme ministr zahraničí Antony Blinken a ministryně energetiky Jennifer Granholmová. Přítomnost obou vrcholných diplomatů podtrhuje strategický význam energetické otázky.

 

Psali jsme:

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.