Greenpeace: Pravidla EU nutí letecké společnosti k nesmyslným a znečišťujícím „letům duchů“

Letecké společnosti posílají do vzduchu prázdná nebo poloprázdná letadla, aby si udržely letištní časy pro vzlety a přistání.

Podle nové analýzy organizace Greenpeace způsobuje v Evropě více než 100 000 „letů duchů“ škody na klimatu, které se rovnají ročním emisím více než 1,4 milionu automobilů. Letecké společnosti v celé Evropě provozují prázdné nebo téměř prázdné lety, aby si, dle nařízení EU z roku 1993, dokázaly udržet cenné letištní časy pro vzlety a přistání na letištích. Uvedla to tisková zpráva organizace Greenpeace.

Za normálních okolností jsou letecké společnosti povinny provozovat nejméně 80 % rezervovaných letů, aby podle práva EU nepřišly o letištní časy. Kvůli pandemii Evropská komise tuto hranici dočasně snížila na nejméně 50 % letů, v březnu 2022 ji opět plánuje zvýšit na 64 %.

Mluvčí kampaně Greenpeace Evropská mobilita pro všechny Herwig Schuster řekl: „Nacházíme se v klimatické krizi a odvětví dopravy má nejrychleji rostoucí emise v EU – nesmyslné, znečišťující ‚lety duchů‘ jsou jen špičkou ledovce.“

Organizace vyzvala Evropskou komisi a národní vlády, aby pravidlo, které podporuje poloprázdné nebo prázdné lety, zakázaly. Zákaz by se měl navíc týkat i letů na krátkou vzdálenost, pokud existuje alternativa vlakového spojení do šesti hodin.

Německá letecká společnost Lufthansa odhaduje, že letos v zimě uskuteční kolem 18 000 prázdných letů, což je 17 % nasmlouvané kapacity. Společnost neupřesnila, kterých destinací či typů letadel se prázdné lety týkají, nicméně konzervativní odhad 20 tun emisí CO2 na let znamená, že pouze Lufthasa takto způsobí nesmyslné škody na klimatu rovnající se 360 000 tunám CO2.

Další letecké společnosti počet prázdných letů nesdělují, pokud však provozují „lety duchů“ v poměru ke svým podílům na trhu, celkový počet zbytečných letů v Evropě by mohl překročit počet 100 000 a způsobit škody na klimatu odpovídající 2,1 milionu tun CO2.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.