Katar se stane významným spojencem USA mimo NATO

Tématem Bidenova jednání s katarským emírem byly kromě spojeneckého statutu dodávky zkapalnělého plynu (LNG).

Spojené státy plánují označit Katar za svého významného spojence mimo NATO. K tomuto prohlášení došlo při návštěvě katarského emíra šejka Tamima bin Hamady Al Thanima v Bílém domě minulý týden. Takový krok by formálně povýšil existující partnerství mezi Katarem a USA.

Na pondělním jednání v Bílém domě označil prezident Biden Katar za „dobrého přítele a spolehlivého partnera“ Spojených států, takže mu hodlá udělit status významného spojence mimo NATO a bude o tom informovat Kongres.

Status by Dohá umožnil zvláštní ekonomické a vojenské výsady ve vztahu s Washingtonem.

Katar by se po Kuvajtu stal teprve druhou zemí v Perském zálivu s takovým spojeneckým vztahem k USA. Návštěva katarského emíra v USA byla první v době Bidenova prezidentství, došlo k ní v době diplomatické a bezpečností krize ve východní Evropě v souvislosti s Ukrajinou.

V uplynulém týdnu Bílý dům uvedl, že Biden bude s katarským emírem jednat o „zajištění stability globálních dodávek energie“. Katar je jedním z největších producentů zkapalněného zemního plynu (LNG). Evropa se silně spoléhá na ruské dodávky energie, které by se mohly stát předmětem sankcí a dalších narušení v případě ruského útoku na Ukrajinu.

Biden prohlásil, že partnerství s Katarem je „stěžejní“ z hlediska celé řady životně důležitých zájmů USA. Zmínil například pomoc Kataru při evakuaci amerických občanů a spojenců během srpnového chaotického stahování Washingtonu z Afghánistánu. Právě evakuace z Afghánistánu ukázala vysokou míru kooperace USA a Kataru.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.