S čím Lipavský v Kyjevě díru do světa neudělá

Milan Daniel shrnuje vývoj na Ukrajině na pozadí toho, co na to v Česku Jan Lipavský a co si v britském vězení myslí Julian Assange.

Zatímco BIS se rozčiluje nad tím, že na Hradě snad skartovali supertajnou zprávu o tom, že ohledně Vrbětic není co hlásit, pirát Lipavský, t. č. ministrant na zamini, jede podpořit popřevratovou vládu do Kyjeva, která se spolu s dalšími demokraty třese na válku s Ruskem a jíž v zájmu udržení světového míru poslal čtyři tisíce dělostřeleckých granátů.

Sluší se připomenout, kde vzala ta naděje na jatka počátek: když po puči zakázali na Ukrajině ruštinu, dva kusy té země převážně Rusy obývané, se utrhly a prohlásily se za republiky. Pučistům na levé straně Dněpru se to nelíbilo, ale na to, aby stav změnili, neměli. Slova jako Rus, Putin, Moskva, ruština, federace, dialog či dohoda se staly protistátními. Zatímco odtržence fackovali pravověrní Banderovi vnuci raketomety, demokratičtí přátelé ze Západu, hlavně však zpoza Velké louže, ládovali zemi střelným prachem. Patrně v přesvědčení, že jím nakrmí i hladové obyvatelstvo. Měli to o to snazší, že jim mnoho  Ukrajinců uvolnilo místo, když se raději zdekovali za hranice.

Nu a na konci minulého roku došla současná vláda v Kyjevě se svými poradci k tomu, že už mají dost nabito a začali se na hranici s nehodnými republikami šikovat. Rusům v nich žijícím, ani těm v matičce Rusi pobývajícím, to neušlo. I sešikovali se poté na své straně také, což je podle NATO (a českých ministrantů) příprava na agresi.

Lipavský jede v této situaci spolu s ministry zahraničí Slovenska a Rakouska do Kyjeva podpořit Ukrajinu. Ukrajinu, která dbá na svobodu slova a médií, na lidská práva včetně práv etnických menšin, Ukrajinu, kde vládne demokracie, nikoliv pár oligarchů, pohrobků Stěpana Bandery a americké velvyslanectví?

Nikoliv, Lipavský jede podpořit jinou Ukrajinu: vydrancovanou a předluženou zemi, z níž utíkají ti kdož mohou, aby v ní mohli žít ti, kdo z ní utéci nemohou.

V Bruselu mezitím evropští Piráti nominovali jistého Juliana Assange na Nobelovu cenu míru. Pravda je, že u nás se o tom neví, protože se o tom na Novinkách nepsalo a není ani pravděpodobné, že by o tom informovala Česká televize. O tom, že by pirátský idol chtěl mír, tedy zřejmě neví ani pirát Jan Lipavský. Je však možná natolik vzdělán, že se mu donesl Assangeův výrok o tom, že každá válka začíná lží a vyložil si to jako pobídku.

S tím ale v Kyjevě díru do světa neudělá, tam to vědí dávno.

Ilustrační foto: Wikipedia Commons

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.