Výsledky regionálních voleb posílily španělskou pravici

Poslední volby naznačují oslabování levicových stran. Kastilii a Leónu bude vládnout koalice lidovců a strany Vox.

Po nedělních regionálních volbách v autonomním společenství Kastilie a León (největším ze 17 španělských správních celků) vytvoří krajně pravicová strana Vox koalici s konzervativní Lidovou stranou. Výsledky předčasných voleb jsou pro současnou španělskou vládní koalici (Španělská socialistická dělnická strana premiéra Pedra Sáncheze a krajně levicová Unidas Podemos) špatným znamením.

Možnost uzavření koalice s lidovci naznačil předseda strany Vox Santiago Abascal hned po oznámení výsledků voleb, ve kterých jeho strana skončila na třetím místě, její představitelé podle všeho získají v regionální vládě a parlamentu pozice místopředsedů. Lidová strana, která je nyní na státní úrovni v opozici, v těchto volbách posílila a v Kastilii a Leónu pozice předsedů regionální vlády udrží, nemá však dostatečnou většinu, aby mohla vytvořit vládu bez koaličního partnera.

Lidová strana získala 31,4 % hlasů (o dvě křesla více), Sociálně-demokratická strana Španělska získala 30, 1 % hlasů (ztráta 7 křesel), strana Vox 5,5 % (zisk 12 křesel) a Unidas Podemos 5,1 % hlasů, což se rovná ztrátě 7 křesel v regionálním parlamentu. Podrobné výsledky najdete zde (ve španělštině).

Posun voličů Kastilie a Leónu doprava je nezdarem levicové aliance vládnoucí Španělsku, která doufala, že v těchto předčasných regionálních volbách získá absolutní většinu a zbaví se dosavadního centristického partnera Cuidadanos.

Ve Španělsku se nebudou do příštího roku konat žádné celostátní volby. Regionální volby se mají konat letos na podzim v Andalusii, kde Lidová strana dosud vládne v koalici se stranou Cuidadanos, jejíž podpora se ale rychle hroutí, což povede k tomu, že lidovci ani zde nebudou mít jiného partnera pro koalici než krajně pravicovou stranu Vox.

Vzestup strany Vox v regionech je pro vládní koalici v Madridu neblahým znamením, poznamenává Reuters, a bude mít vliv i na postavení krajní pravice v Evropě.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.