Expo: Nizozemský pavilon si vyrábí vlastní vodu pro pěstování potravin

Udržitelnost je jedním z klíčových témat dubajské světové výstavy Expo a vzhledem k tomu, že na šestiměsíční akci je zastoupeno více než 190 zemí, málokdo ji ztělesňuje lépe než Nizozemsko.

Voda, potraviny a energie jsou neoddělitelně spjaty a všechny tři jsou v širším regionu Perského zálivu klíčové. Země Perského zálivu jsou největšími spotřebiteli vody a energie na obyvatele na světě. Většinu potravin stále dovážejí. Sami se shodují na tom, že se to musí radikálně změnit.

Voda je nejdůležitější surovinou pro zemědělství, zahradnictví a produkci masa, ale i pro život obecně. K čerpání vody, jejímu čištění nebo destilaci a distribuci je zapotřebí energie. Také v Perském zálivu si lidé raději vyrábí potraviny sami, jak je to jen možné. K účinnému naplnění ambicí zemí Perského zálivu je zapotřebí propojení těchto sektorů. Země to vědí, ale nemají k tomu potřebné odborné znalosti. Nizozemsko ano, a proto bylo zvoleno toto téma.

Vertikální farma

Nizozemský pavilon je sám o sobě špičkovou udržitelnou inovací, jehož ústředním prvkem je 18 metrů vysoká vertikální farma ve tvaru kužele. Je dílem nizozemského architekta Michiela Raaphorsta ze studia V8 Architects a je popisována jako „biotop“ (v podstatě plocha s jednotným biologickým prostředím), jehož cílem je „spojit energii, vodu a potraviny“ a umožnit zemědělství i v místech, kde jsou obvykle příliš vysoké teploty, například v pouštním horku v Dubaji. „Vytvořili jsme technologický systém, který získává energii ze slunce a vodu ze vzduchu,“ řekl Raaphorst pro CNN.

Komín na vrcholu kužele nasává vzduch, který zachycuje vlhkost, a vyrábí vodu pomocí kondenzačního procesu poháněného solárními panely instalovanými na střeše. Díky této technice – vyvinuté nizozemskou společností SunGlacier Technologies a designérem Apem Verheggenem – dokáže pavilon vyrobit až 1 200 litrů vody denně. Část je k dispozici návštěvníkům k pití a část se používá k napájení přibližně 9 300 rostlin máty, bazalky a rajčat, kterými je povrch kuželu poset.

Larissa Zimberoffová, novinářka a odbornice na vertikální zemědělství a autorka knihy „Technically Food“, říká, že technologie kuželu je slibný přístup, ale varuje, že tím, že není uzavřený, je „otevřený škůdcům a vertikální zemědělství exponenciálně přenese tyto škůdce, bakterie a brouky a rozšíří je na celou plodinu.

***

Expo Dubai 2020 končí 31. března 2022. Informace k české účasti jsou na webu CZEXPO.

 

Psali jsme:

Ilustrační foto: Skv282, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.