Na cestě k novému, jednotnějšímu Blízkému východu

Vzhledem k tomu, že Spojené státy mají nyní jiné geostrategické priority, obnovuje se reálná politika a dialog mezi arabskými a muslimskými zeměmi.

Dvacet let neustálých válek a chaosu, které skončily dvojím neúspěchem v Iráku a Afghánistánu, přesvědčilo mocnosti arabsko-muslimského světa, že možná nastal čas osvobodit se od poručnictví, které není schopno plnit své sliby, napsal Ardavan Amir-Aslani pro web Le nouvel Economist.

Spojené státy samozřejmě stále udržují významnou vojenskou přítomnost v celém regionu, zejména v Perském zálivu. Jejich strategické zájmy se však vyvinuly tak, že se v podstatě soustředí na „závod o moc“, který je staví proti Rusku a zejména Číně. Tváří v tvář této změně západních priorit země Blízkého východu pochopily, že je v jejich zájmu rychle získat strategickou a diplomatickou nezávislost, a proto se snažily získat podporu svých bezprostředních sousedů.

Tato změna konfigurace nebyla vůbec přirozená, protože země Perského zálivu – počínaje Saúdskou Arábií – se dlouho spoléhaly na západní moc, aby ochránily a udržely své autoritářské politické režimy. Reálná politika však nyní přesahuje ideologické postoje arabsko-muslimských zemí a podporuje diplomatické sbližování, které, i když někdy zůstává diskrétní, se v posledních měsících znásobilo.

Dialog a vyjednávání by mohly znamenat zrod nového Blízkého východu, který se zbaví západního vměšování a bude konečně sám pánem svého osudu.

Celý článek si můžete přečíst ve francouzštině zde.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.