V Rusku zdražuje zdravotnické vybavení a materiál

Vedle léků dochází v Rusku k dalšímu zdražování lékařského vybavení a materiálu. Vyšší náklady ve zdravotnictví zaplatí pacienti.

Od začátku ruského útoku na Ukrajinu 24. února v Rusku zdražilo lékařské vybavení a spotřební materiál o 20 až 70 %. Důsledkem bude také zdražování medicínských služeb, napsaly ruské noviny Vědomosti.  List uvádí, že zvýšení cen o 20 % se dotklo například tonometrů, teploměrů a inhalátorů japonského výrobce zdravotnického vybavení Omron.

Od 2. března zahraniční výrobci, od kterých odebírají výrobky distributoři v Rusku, zvýšili ceny o 30-50 % např. u intravenózních katetrů, nástrojů používaných v urologii, chirurgii a anesteziologii. Všichni dodavatelé rovněž přešli na platbu předem, což působí vážné potíže s platbami a logistikou. Kvůli dlouhému registračnímu řízení bude přeorientování na nové trhy trvat roky.

Zdravotnické prostředky, včetně vybavení a spotřebního materiálu, zdražily v průměru o 20-22 %. Předpokládá se ale, že se nejedná o konečnou výši nárůstu cen. Spolu se zdražováním dolaru se zvýší náklady na testy, které v Rusku z velké části diktují soukromé společnosti. Řada výrobců z Itálie, Francie a Německa, kteří dodávají spotřební materiál pro zubní kliniky, se chystá stáhnout z ruského trhu. V důsledku toho se očekává, že se náklady na dovážené vybavení, jako jsou ultrazvukové přístroje, CT skenery, zubní vybavení, zvýší o 50 %. V případě zubařských plomb došlo už ke zdražení až o 68 %. Řada komponentů se vyrábí také v zahraničí a může dojít k narušení jejich dodávek do ruských závodů. Neočekává se, že by nastal nedostatek zdravotnických potřeb a vybavení, očekává se ale další růst cen.

Podle odborníků bude veškeré náklady distributorů hradit spotřebitel zdravotnických služeb. Podle Sergeje Šuljaka, jednoho z oslovených odborníků v této oblasti, bude dopad zdražení třeba spotřebního materiálu na konečnou cenu stomatologických služeb záviset na několika faktorech. Pokud například tvoří cena materiálu 40 % konečných nákladů na službu, 40% zvýšení jeho ceny automaticky zvýší náklady na službu o 16 %. Vliv na vyšší cenu zdravotnických služeb zatím nebude mít snad jen údržba přístrojů a nákup náhradních dílů pro již zakoupené lékařské přístroje.

Vedle zdravotnického vybavení zdražily už v Rusku také některé léky.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.