Vláda v Kazachstánu se snaží krotit protiruské nálady v zemi

Mnozí Kazaši jsou válkou Moskvy na Ukrajině zděšeni a na sociálních sítích volají, aby se jejich země distancovala od nejbližšího partnera.

Ruský útok na Ukrajinu v těchto dnech budí obavy mnoha Kazachů a vede k úvahám o budoucnosti vztahu Kazachstánu s Ruskem, napsal web Eurasianet, který se specializuje na střední Asii. Sociální sítě, především Facebook, jsou místem, kde se tyto problémy nyní diskutují. Někteří Kazaši sledují nevybíravý ruský útok na Ukrajinu a ptají se: Budeme další na řadě? Jak moc nás poškodí naše ekonomické vazby s Ruskem? Jak se nás jako členy Euroasijské hospodářské unie dotknou západní sankce? Jiní Kazaši ale naopak argumentačně Rusko podporují.

Na Facebooku nyní koluje petice, jenž požaduje, aby Kazachstán přerušil svoje vazby s Ruskem a opustil Euroasijskou hospodářskou unii i Organizaci Smlouvy o kolektivní bezpečnosti, které vede Rusko.

K tomu pravděpodobně nedojde, protože kazašští politici dovedou umně balancovat. Vyhýbají se sporům s Moskvou, ale světu se snaží ukázat, že ruskou agresi nepodpoří.

Prezident Kassym-Žomart Tokajev hovořil 3. března s Vladimirem Putinem ale zároveň také s ukrajinským prezidentem. Před tím se Kazachstán zdržel hlasování Valného shromáždění OSN, které požadovalo, aby Rusko přestalo bombardovat Ukrajinu. O víkendu dokonce povolil malý protest v Almaty.

Objevují se náznaky toho, že se vláda snaží snížit napětí ve vztahu k Rusku, které panuje na Facebooku, by zkrotila výlevy na této sociální sítí. Mají v tom pomoci spin-doktoři ale také nový zákon, který posílil kontrolu ministerstva informací nad nezávislými platformami sociálních médií. Nur-Sultan zatím ale nezašel tak daleko jako Ázerbájdžán, kde prý novináři dostávají od vlády prostřednictvím WhatsApp aplikace denní instrukce co mají říkat a psát.

Článek uvádí, že se v posledních dnech na kazašském Facebooku rozšiřuje kampaň, v níž známé osobnosti a influenceři, často jinak politicky neutrální ve svých příspěvcích, najednou podporují členství Kazachstánu v euroasijském projektu. Za podobný příspěvek se prý vyplácí odměna 50 tenge (cca 100 dolarů). Kriticky se vyjadřujícím novinářům hrozí podle informací Eurasianet, že se stanou terčem diskreditačních kampaní provládních trollů.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.