Němci v průzkumu podpořili jádro a uhlí

Clean Energy Wire: Podpora jaderné a uhelné energetiky mezi Němci v souvislosti s rostoucími cenami energie roste.

Podle průzkumu, který si nechal zpracovat srovnávač cen Verivox, jsou lidé v Německu v souvislosti s rostoucími cenami energie, které ještě zhoršila válka na Ukrajině, stále více nakloněni jaderné energii, pokud dokáže snížit náklady. Průzkum zjistil, že 40 % respondentů si přeje prozatím zachovat jaderné a uhelné elektrárny, aby se zmírnily vysoké ceny elektřiny – téměř dvakrát více než před pouhými čtyřmi lety. Přibližně 81 % Němců vyjádřilo obavy z dopadu války na již tak vysoké a rostoucí ceny energií. „Obavy jsou velmi oprávněné,“ řekl energetický expert společnosti Verivox Thorsten Storck. „Když vypukla válka na Ukrajině, velkoobchodní ceny elektřiny, které již předtím prudce vzrostly, se opět výrazně zvýšily.“ Cena za megawatthodinu pro příští rok se v současné době pohybuje kolem 160 eur – což je výrazně více než předchozí dlouhodobý průměr mezi 35 a 55 eury, dodal.

Kromě toho 42 % Němců v současné době podporuje prodloužení ukončení těžby uhlí, přičemž ještě před šesti měsíci to bylo pouze 12 %. Přibližně 54 % respondentů tvrdí, že je zapotřebí jaderné energie, aby se snížila závislost na dovozu energie, zatímco 42 % považuje uhelnou energetiku za vhodný prostředek k minimalizaci závislosti na zahraničních dodávkách energie.

Většina obyvatel nicméně podporuje cíle vládní politiky v oblasti klimatu, 80 % dokonce požaduje, aby se v souvislosti s válkou na Ukrajině urychlil přechod na obnovitelné zdroje energie.

 

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.