Smrtonosná hranice

Zapomenuté oběti studené války: filmový dokument stanice ARTE z roku 2022 připomíná dění na československé hranici.

Během studené války se československá hranice se Západem stala dramatickou scénou. Lidé, včetně mnoha pohraničníků, zaplatili za svůj pokus o útěk životem a pozůstalí dodnes nevědí, co se tehdy skutečně stalo.

V dokumentu je například zmíněn případ tehdy osmnáctiletého Hartmuta Tautze z NDR. V roce 1986 ho u Bratislavy při pokusu o útěk napadli a vážně zranili strážní psi. Pohraničníci, kteří na místo přispěchali, zraněného muže místo pomoci vyslýchali. Hartmut Tautz cestou do nemocnice vykrvácel (bližší informace zde v češtině). Jeho sestra Carola Tautz-Bärová doufá, že díky novému vyšetřování se budou muset pachatelé konečně zodpovídat. Další oběti a příbuzní mohou doufat, že pravda o této hranici vyjde najevo.

Snímek vznikl v koprodukci Německa, Rakouska a České republiky; vystupuje v něm kromě jiných lidskoprávní aktivista Miroslav Lehký. Dokument zmiňuje také „Operaci Kámen“ – ta spočívala ve vybudování falešné hranice. Následně na ni tzv. agenti-provokatéři lákali své oběti.

Dokument je dostupný na webu ARTE TV do 20. dubna 2022 (jazykové verze: němčina, francouzština; titulky: anglické, španělské, polské, italské).

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.