Bude muset Schwesigová rezignovat na svůj úřad?

Nord Stream 2, kontroverzní nadace a kontakty s Ruskem se stávají pro německou ministerskou předsedkyni Schwesigovou z Meklenburska-Předního Pomořanska stále větším problémem. CDU nyní požaduje její rezignaci.

Z tváře Manuely Schwesigové zmizel vítězný úsměv. V zářijových zemských volbách v Meklenbursku-Předním Pomořansku dovedla ministerská předsedkyně sociální demokraty (SPD) k vynikajícímu úspěchu. Nyní je však „posluhovačka Gazpromu“, jak byla také v tisku nazvána, pod velkým tlakem.

Expert CDU pro zahraniční záležitosti Norbert Röttgen nyní navrhl, aby politička SPD odstoupila: „Pokud jsou skutečnosti, které byly nedávno popsány v médiích, pravdivé, pak paní Schwesigová nemůže zůstat ve funkci, to je zcela vyloučeno,“ řekl pro Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND). Schwesigová se „spojila s ruskou společností a vytrvale a záměrně klamala veřejnost“.

Opozice v Meklenbursku-Předním Pomořansku obviňuje zemskou vládu vedenou SPD z příliš vstřícné politiky vůči Rusku. Hlavním problémem jsou okolnosti vzniku takzvané Nadace pro ochranu klimatu a životního prostředí MV, jejímž účelem byla realizace plynovodu Nord Stream 2. S její pomocí se podařilo obejít hrozby sankcí ze strany USA, které chtěly výstavbě zabránit.

Po ruské invazi na Ukrajinu Schwesigová před parlamentem přiznala, že udělala chybu, když se držela projektu Nord Stream 2 a založila nadaci na ochranu klimatu.

Od května se na kontakty Schwesigové s Ruskem zaměří vyšetřovací komise zemského sněmu.

Psali jsme:

Ilustrační foto: blu-news.org, CC BY-SA 2.0, via Wikimedia Commons

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.