V Rusku se soudí s Netflixem

Hromadná žaloba požaduje obnovení služby a odškodné za vypnutí služby v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu.

Podle informací novin Vědomosti čelí firma Netflix v Rusku hromadné žalobě, jíž se ruští uživatelé domáhají obnovení přístupu ke službám. Netflix v březnu oznámil, že v Rusku nefunguje kvůli ruské invazi na Ukrajinu. Žalovanou stranou je firma Online Entertainment Service LLC, provozovatel služeb Netflixu v Rusku, nikoliv přímo americká firma Neflix.

Žaloba požaduje, aby firma obnovila předplatné a přístup k obsahu Netflixu, její součástí je i odškodnění za morální újmu, výše však zatím nebyla upřesněna. Základem žaloby je jednostranné pozastavení předplatného ze strany poskytovatele. Konkrétně žalobci tvrdí, že právo jednostranně zrušit předplatné má v souladu se smlouvou pouze uživatel služby, nikoli společnost Netflix, pozastavení je tak v rozporu jak s uživatelskou smlouvou samotné platformy, tak s ruským právem. Podle odstavce 2 článku 310 občanského zákoníku Ruské federace má právo jednostranně odstoupit od smlouvy pouze spotřebitel.

K hromadné žalobě se již připojilo dvacet ruských uživatelů Netflixu a v budoucnu se k ní může připojit každý. Jedná se o druhou hromadnou žalobu na společnost Netflix, kterou podali předplatitelé. Nároky žalobců v první žalobě jsou obdobné, nárok činí 60 milionů rublů.

V souvislosti se žalobou se hovoří o tom, že není jasné, jaké jsou právní vztahy mezi ruským provozovatelem a americkou firmou Netflix, která v Rusku (podobně jako v jiných zemích) působí prostřednictvím dalších firem. Nyní je třeba objasnit, zda je provozovatel nabyvatelem licence a jaké jsou všeobecné podmínky smluv uzavřených s Netflixem. Pokud by se soud přiklonil na stranu žalobců, společnost Online Entertainment Service by se dostala do obtížné situace: musela by obnovit provoz služby, jejíž obsah jí pravděpodobně nepatří. Bylo by tedy logické zahrnout Netflix mezi spoluobžalované a zavázat oba subjekty (Netflix a Online Entertainment Service LLC), aby, každý ve svém rozsahu, plnily povinnosti týkající se provozování služby v Rusku, řekl k nepřehledné situaci ruský advokát Pavel Katkov, kterého list oslovil.

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.