USA a Brazílie poprvé od roku 2019 jednaly na vysoké úrovni

Náměstkyně ministra zahraničí Nulandová posilovala v Brazílii vazby mezi oběma zeměmi v kontextu války na Ukrajině.

Představitelé amerického ministerstva zahraničí 25. dubna jednali poprvé od roku 2019 na vysoké úrovni s brazilskou vládou. Měli tak podle Reuters posílit vazby mezi dvěma největšími demokraciemi západní polokoule, a to i navzdory rozdílům v otázce války na Ukrajině.

Brazilský krajně pravicový prezident Jair Bolsonaro neodsoudil ruskou invazi na Ukrajinu.  Krátce před začátkem války na Ukrajině přitom Bolsonaro v Rusku jednal s Vladimirem Putinem. Náměstkyně ministra zahraničí USA pro politické záležitosti Victoria Nulandová přesto poděkovala brazilským diplomatům za to, že v Radě bezpečnosti OSN hlasovali se Spojenými státy: „V době, kdy se svět zmítá v chaosu, se Spojené státy a Brazílie navzájem potřebují.“ Nulandová dále řekla, že Rusko „podkopává principy, které USA a Brazílie zastávají“.

Nulandová také komentovala vnitropolitickou situaci Brazílie, konkrétně kritiku brazilského volebního systému, kterou vyslovuje současný brazilský prezident před volební kampaní v říjnu letošního roku. Náměstkyně ministra zahraničí k tomu řekla, že USA důvěřují brazilským demokratickým institucím. Kromě toho dala americká strana najevo svoje znepokojení ohledně otázky odlesňování Amazonie.

Součástí jednání byla také otázka vstupu Brazílie do Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Náměstek ministra pro hospodářský růst, energetiku a životní prostředí José Fernandez za USA uvedl, že Brazílie má podporu USA, nicméně dodal také, že proces přistoupení „potrvá několik let“.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.