Kolem sjednocení francouzské levice panují neshody

Levicové strany jednají o možné volební unii do červnových parlamentních voleb. Zatím se v řadě otázek rozcházejí…

Ve Francii probíhají jednání o sjednocení francouzské levice před červnovými parlamentními volbami. Nicméně vedoucí představitelé zúčastněných stran se rozcházejí v názorech na podporu lídra radikální levice Jeana-Luca Mélenchona.

V současnosti probíhají jednání  mezi Nepokořenou Francií (La France Insoumise), Zelenými, socialisty a komunisty. Cílem Nepokořené Francie  je vznik koalice či unie, která by se spojila za jejich lídrem. To by mohlo umožnit vznik silného opozičního uskupení a přivést Mélenchona na post premiéra. Mélenchon v prvním kole prezidentských voleb získal 22 % a skončil těsně třetí.  Přesto jeho výsledky daleko předčily výsledky jakéhokoliv levicového kandidáta: kandidát Zelených Yannick Jadot, kandidát komunistů Fabien Roussel a socialistka Anne Hidalgová nedosáhli pětiprocentní hranice s 4,63 %, 2,28 % a 1,75 %.

Mélenchonova strana chce, aby se aliance při rozdělování obvodů řídila výsledky prezidentských voleb. Další strany ale tvrdí, že Mélenchon jenom těžil z „užitečného hlasování“, a proto ho levicoví voliči upřednostnili v prezidentských volbách.

Podle prvních průzkumů veřejného mínění by Nepokořená Francie mohla získat kolem 19 % hlasů. Zelení asi 8 %, komunisté 3 % a socialisté 5 %.

Mezi Zelenými panují rozdílné názory na Mélenchona. Jejich předseda Julien Bayou uvedl, že ho návrh Nepokořené Francie láká. Nicméně také varoval, že opakovat prezidentské klání je receptem na porážku v parlamentních volbách. „Zastoupení každého z nich musí být spravedlivé. To je podmínkou vítězství,“ dodal. Naopak prezidentský kandidát za Zelené je proti vedení Mélenchona a chce jen „velmi otevřenou koalici“.

Ještě větší napětí panuje ale v Socialistické straně. Zatímco jedni spolupráci podporují, další se obávají toho, že strana bude pohlcena Mélenchonovým hnutím. Vytvoření levicové unie je nicméně ošemetné také kvůli rozdílným názorům – Zelení a Socialistická strana nemají v řadě otázek s Mélenchonovým hnutím stejný názor. Například ve vztahu k EU Mélenchon podporuje „neposlušnost k evropským pravidlům“, což ostatní kritizují jako „Evropu a la carte“ (výběrově).

Předseda Zelených Bayou v rozhovoru pro Libération k celému projektu také dodal: „Nejprve si přiznejme, že úkol není snadný: snažíme se během několika týdnů udělat to, co jsme nebyli schopni nebo ochotni vybudovat za pět let.“

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.