Severní proud 2 už přináší investorům ztráty

Wintershall Dea, dceřiná společnost BASF, uvádí údaje za první čtvrtletí. Ruský byznys se stává pro společnost zátěží.

Jak uvedla na svém webu společnost Wintershall Dea, finanční výsledky za 1. čtvrtletí ovlivnila válka na Ukrajině, vznikla čistá ztráta ve výši 1 miliardy eur v důsledku financování projektu Severní proud 2 a další znehodnocení související s Ruskem ve výši  cca 1,5 miliardy eur.

Výrobce ropy a zemního plynu Wintershall Dea pokračuje ve svých investicích v Rusku navzdory válce na Ukrajině

Společnost se sídlem v Kasselu, v níž chemický koncern BASF v současnosti drží 67 % a skupina investorů LetterOne ruského miliardáře Michaila Fridmana 33 %, již oznámila, že nebude pokračovat v nových projektech těžby ropy a plynu v Rusku a zastaví platby do země. Po intenzivních diskusích se však představenstvo společnosti rozhodlo zachovat svůj podíl ve stávajících projektech v Rusku, uvedl na tiskové konferenci generální ředitel společnosti Wintershall Dea Mario Mehren. „Pokud bychom se stáhli, připadly by ruskému státu miliardové majetky.“ Válka však byla pro společnost „zásadním zlomem“ a nyní chce posílit své portfolio mimo Rusko – například v Norsku.

Závislost společnosti Wintershall Dea na Rusku je vysoká: skupina tam vyrábí přibližně 48 % své produkce a má podíly ve třech těžebních projektech na ložisku zemního plynu Južno Russkoje a v Achimovské formaci Urengoje na Sibiři. I kdyby však došlo k ukončení těžby ruského plynu, Wintershall Dea by si zachovala dvě třetiny svého současného provozního zisku a volného peněžního toku, uvedl finanční ředitel Paul Smith. Stávající projekty jsou podle něj samofinancovatelné a nepotřebují další investice od společnosti Wintershall Dea.

Jak zdůraznil Mario Mehren, cílem společnosti je rozšířit portfolio mimo Rusko. Například v Norsku již Wintershall Dea vlastní více než 100 licencí na norském kontinentálním šelfu a je provozovatelem přibližně třetiny z nich. Společnost také vede „intenzivní jednání o dalších možnostech růstu“ v Alžírsku a zkoumá také možnosti v Německu, aby udržela stabilní domácí produkci.

Wintershall Dea v březnu projekt Severní proud 2 zcela odepsala. Dalšími investory v tomto projektu jsou tyto firmy: Uniper, ÖMV, Engie a Shell – což dohromady dělá polovinu prostředků. Plynovod, který stál přibližně 9,5 miliardy eur a patří ruské plynárenské společnosti Gazprom, je po ruské invazi na Ukrajinu u ledu.

Ilustrační foto: Pjotr Mahhonin, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.