Kypr vidí Rusko jinak

Výzkum Evropské komise nazvaný Flash Eurobarometer Survey se zabýval reakcí občanů zemí EU na válku na Ukrajině. V případě Kypru byl zjištěn jiný pohled než u ostatních zemí.

Podle výsledků výzkumu pro 51 % Kypřanů není Rusko zemí, který by nesla hlavní zodpovědnost za dění na Ukrajině. Na otázku, zda jsou ruské vládní autority zodpovědné za situaci na Ukrajině 21% obyvatel ostrova odpovědělo, že rozhodně ano a 24% spíše ano. 23%  občanů ovšem absolutně nesouhlasilo 28% spíše nesouhlasilo. Zbývající obyvatelé neměli vyhraněný postoj.

S tímto názorem jsou Kypřané naprosto ojedinělí. „Eurobarometr ukazuje, že Kypr je jedinou zemí v Evropské unii, kde absolutní většina nesouhlasí s tím, že ruské úřady jsou hlavními viníky války na Ukrajině,“ informuje Cyprus Mail.

Na Kypru bylo také nejméně procent těch, kteří by byli spokojeni s reakcí NATO na zahájení speciální vojenské operace Ruské federace na Ukrajině, šlo o pouhých 18 % Kypřanů následovaných Řeky (24 %). Největší souhlas s akcemi Severoatlantické aliance pak projevili Dánové, kde postup NATO považuje za správný 69 % obyvatel. Kypr je též na předposledním místě v EU, pokud jde o procento těch, kteří schvalují protiruské sankce. Pouze 48 % Kypřanů je podporuje. V tomto případě je na posledním místě Bulharsko se 44 % souhlasících a Bulharsko také uzavírá seznam těch, kteří podpořili sankční opatření proti bohatým Rusům (46 % ).

Na Kypru, v Řecku a v Bulharsku také lidé nejméně věří médiím informujícím o válečném konfliktu a nejčastěji odmítají dodávky zbraní na Ukrajinu evropskými zeměmi. Postupům západních organizací naopak nejvíce věří Finsko, Portugalsko, Polsko, Litva a Lotyšsko.

Více informací se dočtete ZDE (francouzsky) a ZDE (anglicky).

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.