Kancléř Scholz upevňuje vztahy s africkými demokraciemi

Navštěva v  Jihoafrické republice, Senegalu a Nigeru mimo jiné ukazuje, že Německo je  považuje za nejvýznamnější demokracie v Africe.

Kancléřova návštěva reaguje na válku na Ukrajině, “která postihuje i mnoho velmi vzdálených zemí“ a destruuje současné světové uspořádání. Německo považuje kontinent za klíčový v „zajištění globálního řádu postaveného na pravidlech“, který vznikající multipolární svět nutně potřebuje. Berlín se snaží na svou stranu získat co největší skupinu (zejména pokud jde o Ukrajinu) „stejně smýšlejících států“. EU již před válkou usilovala o užší vztahy s Afrikou, na summitu EU-Afrika na počátku února přislíbila investice na kontinentě ve výši 150 miliard eur.

Berlín se v evropské politice vůči Africe pokouší hrát hlavní roli. Předpokládá, že multipolární uspořádání světa nejspíš neskončí duopolem USA-Čína, ale že vzniknou i další centra. V Africe mají šanci právě Senegal a Jihoafrická republika (JAR), takže spolupráce s těmito zeměmi nabývá na významu.

Během předsednictví G7 vyvinulo Německo inciativu i ve vztahu k dalším zemím, a to navzdory trvajícímu porušování lidských práv. V zájmu „demokratické odolnosti a jednoty“ přizvalo Indii, Indonésii, JAR a Senegal k účasti na červnovém summitu G7 v Bavorsku.

Momentálně jde ovšem v první řadě o pohled na válku na Ukrajině – Indie a JAR ruský postup na Ukrajině veřejně neodsoudily a na Valném shromáždění OSN proti válce se zdržely hlasování. Německo ale předpokládá, že za zavřenými dveřmi by se jejich postoj snáze mohl přiblížit evropskému.

I Rusko se v posledních letech snaží získat vliv v Africe. Vzhledem ke své hospodářské situaci si nemůže dovolit velké investice, volí tedy cestu dezinformačních kampaní (soustředí se zejména na globální potravinovou bezpečnost) a po vypuknutí války na Ukrajině masivně zvýšilo aktivitu na sociálních sítích. Výsledky jsou již vidět v zemích Sahelu, např. v Burkině Faso demonstranti po lednovém vojenském převratu mávali ruskými vlajkami a požadovali „partnerství“ s Ruskem.

Výjimkou mezi zeměmi sahelského pásu je právě Niger, kancléřova návštěva má vyjádřit uznání jeho pozitivní role v nejchudším regionu Afriky.

Ilustrační foto: Autor – WikiCommons

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.