Vučič zajistil dodávky plynu na zimu. V Bělehradě se protestovalo proti válce

Balkánské zápisky komentují poslední vývoj ekonomických vztahů Srbska a Ruska a protiválečné protesty v Bělehradě.

V současné době vidí každý jinak vztahy Ruskem, natož s Putinem. V sobotu 29. května se uskutečnil dopředu plánovaný rozhovor mezi srbským  a ruským prezidentem. Dopředu se rovněž vědělo, že to bude o ceně plynu. Situace na Ukrajině byla součástí telefonátu.

Opoziční deník Danas v úvodu komentoval rozhovor jizlivými ústy analytika Dušana Janjiće, že „Putin narkomanovi prodal ‚za levno‘ kokain a bude mu ho dávkovat, aby nevyprchala závislost.“

Srbsko si zajistilo v Evropě za nejlevnější cenu dodávky plynu a to na další tři roky. „Cena za plyn bude od 310 do 408 dolarů za tisíc kubických metrů plynu, celkem jde o 2,2 miliardy kubických metrů,“ řekl Aleksandar Vučić novinářům a dodal, že bude ještě jednat s ředitelem Gazpromu Aleksejem Milerem. Vučić se pochválil: „Máme zajištěnou zimu. Až po rozhovoru s Gazpromem bude určena definitivní cena. Prozatím je cena trojnásobně nižší než pro zbytek Evropy a v zimě to bude dokonce desetkrát až dvanáctkrát menší cena.“

Vučić jednal ještě o dalším navýšení množství plynu, což zdůvodňuje industrializací Srbska, která vede ke zvýšení spotřeby.

Novináři se zajímali, jak rozhovor ovlivní vztahy Západu k Srbsku, zejména ve vztahu ke Kosovu. Srbský prezident odpověděl, že země je nehledě na rozhovor pod neustálým tlakem Západu a ten již trvá devadesát dní. K otázce Kosova řekl: „Jde o problém svého druhu a pro Západ je důležité přinutit Srbsko, aby podepsalo co nejdříve s kosovskými Albánci dohodu o nezávislosti. Tím by se vyřešily problémy do budoucnosti a usnadnilo by to pozici Západu vůči Rusku.“ Vučić si stěžoval, což je pravdou, že „Srbsko v tomto ohledu nikde nenalezne porozumění, a proto je nutné trvat stále na stejných postojích.“

Podle opoziční političky Sonji Biserko se uvidí po příletu ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova do Bělehradu, jaká je pro Srbsko skutečná cena za plyn. Lavrov má přijet do Bělehradu 7. června na slavnost „Den Ruska“, kterou organizuje Ruské velvyslanectví. Očekává se, že Lavrov bude jednat o postavení Srbska v rámci rusko-ukrajinské války. Rusko se cítí nejisté ohledně sankcí, když řada srbských politiků, mezi nimi například ministryně pro energetiku Zorana Mihajlićová, tvrdí, že vstup do EU je prioritou. Toho si všiml ruský list Kommersant. Navíc tři dny po návštěvě Lavrova v Bělehradě do Bělehradu přiletí k jednání německý kancléř Olaf Scholz. Z toho je vidět, pod jakým politickým tlakem se Srbsko nachází.

Nejde jen o tlak ze zahraničí. Současná vládní garnitura se nachází také pod tlakem domácí opozice. Příkladem je sobotní protiválečná demonstrace několika desítek aktivistů společně s Rusy a Ukrajinci v Bělehradě, kteří  pochodovali k ruskému velvyslanectví. Demonstrace měla specifický charakter nejen tím, že jedna z aktivistek prohlásila, že válka na Ukrajině je „mužskou válkou“, ale zazněl požadavek, aby ze Srbska bylo vyhnáno 4036 ruských agentů. Demonstrující také protestovali proti financování politických stran a médií prostřednictvím společnosti Naftna industrija Srbije. Zaznělo, že občané kteří se staví proti ruskému režimu, jsou zastrašováni. V pořadí od začátku konfliktu jde již o čtvrtou demonstraci v Bělehradě proti válce na Ukrajině.

Ilustrační foto: Guelland/ MSC, CC BY 3.0 DE, via Wikimedia Commons

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.