Unijní rozpočet na rok 2023 má posílit postavení Evropy

Rozpočet odráží politické priority EU, které jsou klíčové pro zajištění udržitelného hospodářského oživení a zvýšení odolnosti Evropy.

Komise 7. června navrhla roční rozpočet EU na rok 2023 ve výši 185,6 miliardy eur, který doplní granty z nástroje NextGenerationEU ve výši přibližně 113,9 miliardy eur. Rozpočet EU bude i nadále mobilizovat významné investice na podporu strategické autonomie Evropy, probíhající hospodářské obnovy, zabezpečení udržitelnosti a vytváření pracovních míst. Prioritou Komise zůstávají ekologické a digitální investice, přičemž současně řeší naléhavé potřeby vyplývající z nedávných a stávajících krizí.

Komisař Johannes Hahn odpovědný za rozpočet EU k tomu uvedl: „Na podporu oživení Evropy a řešení současných a budoucích výzev i nadále zajišťujeme mimořádné finanční prostředky. Rozpočet zůstává důležitým nástrojem, jehož prostřednictvím Unie do života občanů přináší jasnou přidanou hodnotu. Pomáhá Evropě formovat měnící se svět, v němž společně usilujeme o mír, prosperitu a evropské hodnoty.“

Návrh rozpočtu na rok 2023 s podporou nástroje NextGenerationEU je koncipován tak, aby řešil nejpalčivější potřeby členských států EU a našich partnerů na celém světě v oblasti oživení. Tyto finanční prostředky budou i nadále sloužit k obnově a modernizaci Evropské unie a posílí postavení Evropy jako silného globálního aktéra a spolehlivého partnera.

V souladu se závěry Evropské rady ze dne 31. května 2022 budou později v průběhu roku předloženy další návrhy na financování dopadu války na Ukrajině – jak na vnější, tak na vnitřní úrovni –, a to na základě detailnějšího posouzení potřeb.

Návrh rozpočtu na rok 2023 je součástí dlouhodobého rozpočtu Unie, který na konci roku 2020 přijaly hlavy států a předsedové vlád včetně následných technických úprav, a usiluje o to, aby se z priorit Unie staly konkrétní roční cíle. Významná část finančních prostředků proto bude věnována na boj proti změně klimatu v souladu s cílem vynaložit na tuto politickou prioritu 30 % dlouhodobého rozpočtu a prostředků z nástroje pro obnovu NextGenerationEU.

Podrobnější informace, kam Komise navrhuje přidělit finanční prostředky, najdete zde v češtině.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.