Budování nových globálních dodavatelských řetězců plynu namísto boje o stávající objemy

Německý kancléř Olaf Scholz míní, že je třeba hledat dodatečné zdroje zemního plynu.

Clean Energy Wire: Země, jako je Německo, by se měly pokusit najít nové, dodatečné zdroje zemního plynu (protože se snaží zbavit ruských dodávek), místo aby vytlačovaly slabší konkurenci na světových trzích, řekl kancléř Olaf Scholz. Konkurence pro stávající dodávky „by znamenala masivní nárůst cen a celé země a světové regiony, které by si již nemohly energii dovolit,“ řekl na konferenci energetického průmyslu BDEW Congress 2022. Vyzval k vytvoření nových dodavatelských řetězců a energetických partnerství. Scholz na nedávné návštěvě jednal s partnery v Africe o tom, jak by se dal podpořit rozvoj tamní infrastruktury pro zkapalněný zemní plyn – a v dlouhodobém horizontu i vodíkové infrastruktury – například prostřednictvím Evropské investiční banky nebo financování KfW (Kreditanstalt für Wiederaufbau). Scholz označil zemní plyn za „ústřední most ke klimaticky neutrální budoucnosti“, i když se Německo možná bude muset krátkodobě uchýlit k většímu využívání uhlí.

Plány kancléře na podporu zemí, jako je Senegal, při využívání zdrojů fosilních plynů se dostaly pod palbu kritiky, protože by mohly být v rozporu se závazkem, který Německo podepsalo na loňské konferenci OSN o klimatu. Signatáři tohoto závazku se zavázali ukončit zahraniční podporu fosilních paliv do konce roku 2022. Scholz naznačil, že přelom epochy (Zeitenwende), který přinesla ruská válka proti Ukrajině, znamená, že je třeba „nově se podívat na svět“. Nyní kancléř uvedl, že tato Zeitenwende urychlí přechod ke klimatické neutralitě. 

„Podstatou tohoto přelomu v energetické politice je zrychlení,“ řekl Scholz v Berlíně. Dokončení energetické transformace, posílení průmyslového sektoru a jeho dekarbonizace, zlepšení mobility a její klimatická neutralita jsou od počátku prioritami německé vlády. „Nyní, po ruském útoku na Ukrajinu, to platí více než kdy jindy.“ Získání nezávislosti na ruských dodávkách energie a transformace ekonomiky vyžadují tři věci: bezpečnost dodávek je na prvním místě, Německo musí masivně rozšířit obnovitelné zdroje energie a vše musí zůstat cenově dostupné.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Michael Lucan, CC BY-SA 3.0 DE, via Wikimedia Commons

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.