Nahrazení ruského plynu bude hrát na summitech lídrů „obrovskou roli“

Otázka, jak nahradit dodávky zemního plynu z Ruska, bude hrát „obrovskou roli“ na nadcházejících summitech lídrů Evropské unie, G7 a NATO, uvedl německý vládní úředník v Berlíně.

Clean Energy Wire: O této otázce se bude jednat například v souvislosti s myšlenkou zřídit „klimatický klub“ na summitu G7, který se koná koncem týdne na zámku Elmau. „Základní otázka, jak dosáhnout modelu spolupráce pro klimatickou neutralitu, hraje významnou roli, zejména nyní s ohledem na vývoj cen energií a negativní dopady nadměrné závislosti na fosilních palivech,“ uvedl úředník. Německo si klade za cíl převzít vedoucí úlohu v oblasti klimatu mezi zeměmi G7, ale také „plnit domácí úkoly“. Politiky, jako jsou plány na 80 % energie z obnovitelných zdrojů do roku 2030, ukazují, že „o klimatu jen nemluvíme, ale jednáme“.

Německo v současné době předsedá skupině G7 a na summitu v Bavorsku 26. až 28. června plánuje prosadit takzvané „partnerství pro přechod na spravedlivou energii“ (JetP – just energy transition partnerships), které má pomoci rozvíjejícím se a rozvojovým zemím odklonit se od fosilních paliv. Taková partnerství jsou plánována pro Senegal, Indonésii, Indii a Vietnam. Je důležité, aby se na summitu dosáhlo pokroku v těchto partnerstvích, a to i proto, že jsou „nedílnou součástí“ myšlenky klimatického klubu, která má ukázat jeho inkluzivitu a otevřenost, uvedl úředník.

Kancléř Olaf Scholz prosazuje myšlenku klubu ambiciózních zemí již od doby, kdy byl ministrem financí v předchozí vládě. Jednání klimatického klubu se budou točit kolem tří pilířů: stanovení cen uhlíku, dekarbonizace průmyslu a JetP. Vláda sice očekává pokrok ve všech pilířích, ale oficiální zahájení klimatického klubu neočekává, protože existuje mnoho otevřených otázek.

Agenda německé vlády v rámci G7 byla vyvedena z míry válkou Ruska proti Ukrajině, ale kancléř Scholz prohlásil, že je odhodlán zachovat klimatickou politiku jako hlavní prioritu bavorského summitu sedmi velkých ekonomik. Zda se vedoucím představitelům podaří dosáhnout ambiciózních a zásadních dohod – jako je například velmi očekávané datum ukončení těžby uhlí – se teprve uvidí vzhledem k tomu, že agendě bude jistě dominovat dopad rusko-ukrajinského konfliktu na energetickou a potravinovou bezpečnost.

Psali jsme: 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.