Ekvádor: Inaugurace nového, levicového prezidenta Lenína Moreny

TeleSur. Hlavy států řady latinskoamerických zemí přicestovaly do Quita na inaugurační obřad nového prezidenta země.

Bývalý ekvádorský prezident Rafael Correa předal prezidentskou šerpu novému prezidentovi Lenínu Morenovi, který by měl pokračovat v dekádě sociálních a ekonomických zisků známých jako Občanská revoluce.

„Jedna etapa skončila… a další začíná,“ uvedl Moreno ve svém prvním projevu jako prezident. Připomněl také, že země zažila deset let, kdy se jí podařilo navrátit si svou suverenitu a národní hrdost. „Nikdo nepochybuje o tom, že jsme stvořili jiný Ekvádor a že je stále ještě hodně práce.“

Dále uvedl: „Já jsem prezident všech. Budu pracovat tak, aby nikdy, vůbec nikdo nebyl ponechán stranou… budoucnost je teď.“

Inaugurován byl i viceprezident, Jorge Glas, který měl tuto funkci již za prezidenta Correy.

Dav se po inauguraci emotivně rozloučil s odcházejícím prezidentem Correou.

Moreno, který je slavným aktivistou za práva postižených a bývalý zvláštní vyslanec OSN v této oblasti, slíbil, že bude pokračovat a rozšiřovat v progresivních politikách vlády prezidenta R. Correy.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.