Prodloužení odchodu do důchodu je Francouzům opět o něco blíž

Projev doprovázený emocemi publika měla dne 6. července v Národním shromáždění francouzská premiérka. Hlavní téma? Věk odchodu do důchodu.

Bez velkého hučení a skandování se neobešlo červencové všeobecné prohlášení premiérky Francie, Elisabeth Borneové. První žena chce totiž s pomocí své vlády prosadit záměry, které již dříve nastolil prezident Emmanuel Macron, nebyly ale zatím dotaženy do konce. Tím hlavním z nich je posunout věk odchodu Francouzů do důchodu.

„Naše země potřebuje reformu svého penzijního systému, reformu, která nebude uniformní, která bude muset brát v úvahu dlouhou pracovní kariéru a námahu a zajistit pokračující zaměstnávání seniorů“, řekla doslova premiérka Borneová. Podle ní nelze dosáhnout prosperity Francie bez této významné změny. Sociální systém a nastavení, které je ve Francii nyní, není udržitelné. Nová vláda, jež měla i poměrně významné problémy se udržet (Macronova strana měla oproti minulým parlamentním volbám neúspěch a čelila kritice a dokonce i přednesenému návrhu na vyslovení nedůvěry) nyní plánuje budovat sociální pokrok, na základě slov Borneové bude usilovat o to, aby žádný důchodce s tzv. plnou kariérou neměl důchod nižší než 1100 eur měsíčně

Elisabeth Borneová se také zamýšlela nad srovnáním francouzského sociálního systému se systémy v jiných zemích a ve svém projevu uvedla, že francouzský sociální model „je paradoxní“, je přetvářkou a dokonce i „nedostatkem úcty k našim spoluobčanům“, je totiž jedním z nejštědřejších a zároveň je i tím, kde lidé pracují nejkratší dobu. Návrh na zvýšení věku odchodu do penze dlouhodobě prosazuje i prezident republiky Emmanuel Macron, který chce od roku 2023 posunout věk na 64, nebo dokonce 65 let. Reformu chce uskutečnit v létě 2023. Z důvodu oslabené schopnosti současné vlády vybudovat většinu pro přijímání zákonů v Assemblée Nationale zůstává ovšem možnost přijetí či nepřijetí veškeré potřebné legislativy otázkou.

Ilustrační foto: Autor – Jacques Paquier, CC BY 2.0.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.