Ruský rubl oslabuje

Na konci července se kurz rublu a dolaru pohyboval kolem 62-63 rublů za dolar. Důvodů má být několik, včetně oživení dovozů. 

Poslední červencový týden skončil trvalým růstem kurzu světových měn vůči ruskému rublu. Oslabení ruské měny bylo způsobeno koncem daňového období, zvýšenou poptávkou po valutách ze strany dovozců a také očekáváním nového rozpočtového pravidla a měnových intervencí, napsal ruský list Kommersant.

K oslabení ruské měny došlo v souvislosti s koncem daňového období. V pondělí ruské firmy zaplatily více než 1 bilion rublů na tržním hospodářství, DPH a spotřební dani. Firmy ve čtvrtek ukončily placení daně z příjmu. Tlak na kurz rublu byl ale také vyvolán koncem dividendového období, kdy vývozci aktivně prodávali měnu, aby vyplatili rozpočet a akcionáře.

Analytici upozorňují na to, že je snížení devizových tržeb pozorováno i na straně vývozců, zejména mimo segment ropy a plynu. Rubl oslabuje také díky tomu, že se postupně obnovují dovozy do Ruska v rámci reorientace ze Západu na Východ.

Poptávka po valutě na místním trhu roste také díky krokům finančních úřadů. Rozhodnutí centrální banky snížit klíčovou úrokovou sazbu o 150 bb na 8 % je vyšší než analytici očekávali. Snížení úrokové sazby vedlo k tomu, že úspory v rublech ztratily atraktivitu.

Kromě toho poptávku po valutách a oslabování rublu posiluje očekávaní změny rozpočtového pravidla. Nicméně další vývoj bude záviset od valutových intervencí a jejich rozsahu. Jejich smyslem by mělo být dosáhnout kurzu rublu k dolaru mezi 70-80 rubly za jeden dolar.

Vzhledem k sankcím a omezením likvidity mohou ruské úřady nakupovat pouze jüan, což je  důvod, proč je k úspěšnému ovlivnění směnného kurzu nutné zajistit kanál pro odliv dolarů ze země, a to i prostřednictvím páru jüan-dolar, uvádí list.

Analytici v srpnu očekávají kurz dolaru a rublu kolem 60-70 rublů za jeden dolar s tím, že může dojít k výkyvům, kdy se rubl dostane pod 60 rublů za dolar. K posílení rublu by mohlo dojít ve dnech, kdy evropští spotřebitelé platí za dodávky ruského plynu.

Psali jsme:

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.