Japonsko a africké země jednaly o budoucnosti Afriky na konferenci v Tunisu

Hlavy afrických států, představitelé mezinárodních organizací a zástupci soukromých podniků se sešli v Tunisu s japonskou delegací k jednání o podpoře rozvoje afrického kontinentu.

Významnou návštěvu přivítal tuniský prezident Kais Saied při příležitosti setkání tzv. TICAD, neboli 8. tokijské mezinárodní konference o rozvoji Afriky. Summit původně iniciovaný Japonskem a nyní organizovaný společně s OSN, Africkou unií a Světovou bankou se poprvé konal již roku 1993. Probíhal v Japonsku a stejně jako v současnosti, zde byly řešeny problémy, které sužují Afriku. Cílem Japonska je pak pomoci Africe posílit bezpečnost a ekonomický růst a oslabit rostoucí vliv Číny a Ruska na tento kontinent v rámci projektu „Hedvábné stezky“. Na letošní dvoudenní akci se například hovořilo o změně klimatu, ekonomických dopadech pandemie Covid-19 a o potravinové krizi vzniklé  v souvislosti válkou na Ukrajině (problémy jsou s dovozem pšenice).

Akce se konala v tuniském hlavním městě a účastnilo se jí 30 afrických hlav států a vlád, dorazit měl i japonský premiér Fumio Kishida. Ten však nakonec musel zvládnout jednání na dálku, protože měl pozitivní test na Covid-19. Akci předsedal Macky Sall, prezident Senegalu. K summitu se vyjádřil takto „Téměř 30 let po svém zahájení tokijská mezinárodní konference pro africký rozvoj nadále plní své sliby s konkrétními výsledky v oblastech vzdělávání, zemědělství, zdraví a vody.“ Tunisko doufá, že využije summitu k přilákání investorů pro asi 80 projektů v hodnotě 2,7 miliardy dolarů (ve zdravotnictví, v automobilovém průmyslu, vesmírném výzkumu a v oblasti obnovitelných zdrojů energie), které by měly vytvořit 35 700 pracovních míst. Summity doposud přinesly 26 rozvojových projektů ve 20 afrických zemích. V letošním roce probíhaly diskuse o zvýšení japonských investic v Africe, především, co se týče podpory začínajících podniků a iniciativy v oblasti potravinové bezpečnosti. Japonsko uvedlo, že plánuje poskytnout pomoc na produkci rýže spolu s přislíbenou potravinovou pomocí ve výši 130 milionů dolarů.

Japonsko-africký summit ale nevítaly všechny země. Maroko se rozhodlo akci bojkotovat a odvolalo své velvyslance v Tunisku na protest proti pozvání představitele hnutí Fronta Polisaria bojujícího za nezávislost Západní Sahary, kterou Maroko považuje za své území a jakékoliv popírání tohoto je pro marocké představitele extrémně citlivou záležitostí. Summit vyvolal kontroverzi i v samotném Tunisu, jenž v poslední době čelí ekonomické krizi, včetně nedávného prudkého nárůstu nedostatku potravin a benzínu. Kritici považují konání summitu za zbytečně drahou akci a rozčilují se i nad průběhem příprav na konferenci. Jeden z místních komentátorů například prohlásil, že severoafrické hlavní město vypadalo, jako by se nalíčilo, aby na účastníky působilo. Svaz tuniských novinářů zase vydal v pátek prohlášení, v němž odsoudil omezení zpravodajství a informace v průběhu summitu.

Ilustrační foto: web japonského ministerstva zahraničí

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.