Německo-dánský energetický ostrov by měl od roku 2030 zásobovat 4,5 milionu domácností

Německo a Dánsko se dohodly na novém projektu větrné energie v Baltském moři.

Dánsko a Německo se dohodly na projektu větrné energie, který by mohl do roku 2030 zásobovat energií 4,5 milionu evropských domácností, uvedla agentura Bloomberg.

Plánovaný německo-dánský větrný uzel, „energetický ostrov Bornholm“ v Baltském moři, by měl propojit několik větrných elektráren a distribuovat jimi vyrobenou energii mezi oběma zeměmi. Denně vyprodukuje více než 3 GW. Projekt bude stát 9 miliard eur a postaví ho německý provozovatel sítě 50Hertz a dánská společnost Energinet.

Energetický ostrov by měl zajistit evropskou nezávislost na ruských zdrojích energie a povede podél hlavních plynovodů, kterými proudí ruský plyn do Evropy. „Ale nyní to bude naše vlastní energie, nikoli ruský plyn,“ řekl německý ministr energetiky a vicekancléř Robert Habeck.

Po zahájení tohoto energetického projektu se k němu budou moci se souhlasem Německa a Dánska připojit Polsko a pobaltské země. V listopadu 2020 oznámila Evropská komise záměr zvýšit kapacitu větrné energie na moři ze současných 12 GW na 60 GW do roku 2030 a na 300 GW do roku 2050.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.