Ve Francii podražily školní potřeby, rodiče šetří, jak se dá

Nástup do školy je pořádným zásahem do rodinného rozpočtu. Ceny tužek, gum, sešitů a dalších školních potřeb stoupají a francouzští učitelé jsou vyzýváni k minimalizaci seznamů potřebných pomůcek.

Do seznamu zboží, jehož ceny raketově vzrostly, se zařadily i školní pomůcky. Není tedy divu, že rodiče šetří, kde se dá a prohrabávají dětem pokojíky, aby nemuseli zbytečně nakupovat nové věci a omezili tak své výdaje. Své vyjádření francouzským médiím poskytla například Stéphanie Schreiberová z regionu Niort, Deux-Sèvres, maminka syna, jenž opakuje třetí ročník . Aby omezila dopady rostoucích cen, rozhodla se vsadit na šetrnost. „Nakupujeme jen nezbytné minimum, to znamená inkoustové náplně, gumy a pár sešitů,“ vysvětluje. Co se týče zbylých pomůcek, Stéphanie má v plánu využít věci, které byly v loňských letech používány málo.

“Inflace nešetří školu a týká se veškerého školství, od zásob až po stravování,” vysvětluje Éric Labastie, generální tajemník FCPE (Association de Parents d’élèves adhérents), organizace spojující rodiče žáků a studentů. Národní federace Familles de France pak ve svém 38. každoročním průzkumu nákladů na návrat do šesté třídy zaznamenala silný cenový nárůst cen pomůcek ve výši 4, 25  %. „Je to zvláštní situace,“ vypráví paní Émilie. Letos utratila asi 150 eur za svou dceru, která se vrací do šesté třídy v regionu Arvillard (Savojsko). Dříve byla zvyklá platit kolem třiceti eur. “Jídlo, benzín, elektřina, všechno se zvýšilo. Mám pocit, že okolnosti nás nutí spotřebovávat jinak, v současné chvíli nemůžeme dělat víc, než co už děláme.”

Francouzské ministerstvo národního školství požádalo školy, aby se „zaměřily na vytváření přiměřených seznamů pomůcek s cílem omezit finanční náklady pro rodiny“, Stéphanie Schreiber se domnívá, že „učitelé vždy požadují příliš mnoho“ a apeluje, aby rodiče učili děti a teenagery respektovat své vybavení, starat se o něj, aby déle vydrželo.” Laëtitia Charfiová, Atsemová z Plessis-Robinson (Hauts-de-Seine), má pro zmírnění problému svůj vlastní recept, tato matka tří dětí ve věku 17, 8 a 5 let nakupuje základní produkty na celý rok, aby rozložila výdaje a nemusela nakupovat těsně před začátkem výuky. “Když jsi sama se třemi dětmi, musíš shánět ty správné obchody, zvlášť v této době.” “Celý rok si to hlídám, a když vidím akce nebo velké výprodeje, skočím po šanci,” říká. Několik týdnů před začátkem školního roku 43letá matka například obnovila zásoby barevných samolepek a sáčků tím, že si je objednala na e-shopech, které nabízejí slevy na produkty.

„Myslím, že je třeba se odpoutat od diktatury značek, pokud nechcete být okradeni,“ říká pak Maïté Balart, matka teenagera. Jiní, jako Audrey Dimier, pečovatelka v Bourget-du-Lac (Savojsko), upřednostňují nákupy z druhé ruky. Audrey například pořídila školní tašku svého syna z druhé ruky. “Hledala jsem jeden konkrétní model, který je ergonomický. Nakonec jsem našla nový za 30 eur oproti 80 eurům v obchodech.“ Pro zbytek si tato matka dvou dětí vyrazila na solidární trh školních pomůcek, který proběhl začátkem srpna. Jedná se o výprodej darů a neprodaných předmětů, který každé léto přitahuje tisíce Francouzů prodejem školních materiálů za dostupné ceny. „Za pouhých 10, 50 eur jsem odešla se třemi sadami, stohy papíru A4, kovovými a plastovými pravítky, fixy, třemi kroužkovými pořadači a barevným papírem,“ vyjmenovává.

Kromě příspěvku na návrat do školy (376,98 eur na dítě od 6 do 10 let, až 411,56 eur na dítě od 15 do 18 let) vypláceného tento měsíc v srpnu dostane asi 10, 8 milionů nízkopříjmových francouzských domácnosti od 15. září mimořádnou pomoc ve výši 100 eur plus 50 eur na vyživované dítě.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.