Změna klimatu zhoršuje nedostatek vody na celém světě. Zemědělství je celosvětově považováno za největšího spotřebitele vody.
Velkou část z ní spotřebovává výroba masa: podle organizace Waterfootprint Network se na výrobu živočišných produktů spotřebuje přibližně 30 % celosvětové spotřeby vody. Proč se při výrobě masa spotřebuje tolik vody?
Při výrobě masa a dalších živočišných produktů se většina vody spotřebuje na pěstování krmiva pro hospodářská zvířata. Podle časopisu Science zabírá pěstování krmiv pro zvířata, jako jsou obiloviny a sója, více než 83 % světové zemědělské půdy – a také velkou část vody.
Ze všech živočišných produktů spotřebuje hovězí maso nejvíce vody. Na výrobu jednoho kilogramu hovězího masa je zapotřebí až 15 300 litrů. Vezmeme-li v úvahu pitnou vodu pro zvířata a vodu na čištění stájí, spotřebuje se na 1 kg hovězího masa celkem 15 500 litrů vody.
Spotřeba vody na výrobu jednoho kilogramu vybraných potravin v litrech (hovězí maso 15 500, vepřové maso 6000, kuřecí maso 4300, obilniny 1600, zelenina 320). Zdroj: Statista.
Psali jsme:
- Irsko usiluje o chráněné zeměpisné označení pro své hovězí maso
- Sucho se podepíše na evropské sklizni plodin
- EU pojídá svět, ukazuje nová zpráva
- Jak může „vodní spolupráce“ zajistit stabilitu v nejcitlivějších oblastech?
- Maso z laboratoře: kdysi utopie, dnes realita se slibnou budoucností
Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.