Politico: američtí demokraté zlepšují své vyhlídky pro listopadové volby

Pokles cen za paliva a inflace nalily demokratům do žil optimismus ohledně listopadových voleb do Kongresu.

Chmurná nálada v současné americké administrativě se s poklesem cen benzínu a inflace mění k lepšímu. Ekonomika však zůstává zranitelná také kvůli válce na Ukrajině, napsal web Politico.

Obavy Bílého domu z možné porážky demokratů v listopadových volbách do Kongresu se zmenšují. Současně se zvyšuje nadšení voličů demokratů. „Je dobré vidět, že spotřebitelé pociťují zlepšení ekonomiky,“ napsal na Twitteru personální šéf Bílého domu Ron Klein a popsal pozitivní dynamiku v sociální oblasti: pokles nezaměstnanosti a růst osobních příjmů. Poznamenal také, že situace zůstává „křehká“.

Například 26. srpna americké akciové indexy prudce poklesly poté, co předseda americké centrální banky (Fed) Jerome Powell hovořil o nutnosti „poškodit domácnosti“. Powell varoval, že pokračující zvyšování sazeb, které si Wall Street a většina demokratů přeje méně, způsobí ekonomice určitou bolest. Uvedl, že regulátor bude pokračovat ve zvyšování úrokových sazeb v boji proti inflaci. Historické statistiky USA varují před předčasným uvolněním měnové politiky. Powell se rovněž domníval, že udržení cenové stability vyžaduje čas a rozhodné kroky ze strany Fedu.

Podle serveru Politico se však vyhlídky v Bílém domě a ve volebních okrscích zlepšují. Mnozí představitelé demokratů jsou přesvědčeni, že se jim podaří udržet Sněmovnu reprezentantů (dolní komoru amerického Kongresu), ačkoli ještě před několika měsíci „to nepřipadalo v úvahu“.

V květnu více než polovina obyvatel země nesouhlasila s působením amerického prezidenta Joea Bidena v čele státu, ukázal průzkum veřejného mínění NBC News. Uvádělo se, že „Bidenův rating klesl na 40 %, což je nejnižší hodnota za celou dobu jeho prezidentství“. Toto číslo se nyní zvýšilo o 7 procentních bodů.

Republikáni zase upozorňují, že tempo růstu spotřebitelských cen stále roste a inflace předstihuje růst mezd, což vyvolává nespokojenost voličů.

Demokraté se naopak odvolávají na nedávný průzkum NBC News, který ukázal, že „ohrožení demokracie“ je nyní hlavní obavou obyvatel USA, a odsunul tak obavy z ekonomiky a inflace, které byly na prvním místě po celé měsíce.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.