Země, které dodávají lithium pro elektromobily

Kde se těží nejvíce tohoto kovu a kde jsou jeho největší zásoby?

Poptávka po lithiu i jeho cena v posledních měsících dramaticky vzrostla a podle prognóz tomu tak bude i v budoucnu, informoval web Statista.

Graf ukazuje cenu uhličitanu lithného obchodovaného v Číně od srpna 2017 do srpna 2022 (údaje jsou v čínském jüanu za tunu). Zdroj: Statista.

Přechod k elektromobilitě v posledních letech skutečně nabral na obrátkách a s tím, jak se po celém světě zavádějí zákazy výroby benzinových a naftových automobilů, se bude jen zintenzivňovat. Jak ukazují údaje americké geologické služby U.S. Geological Survey,

Austrálie a Chile jsou země, které mají nejlepší předpoklady k tomu, aby z této lithiové horečky profitovaly – v roce 2021 se u protinožců vytěžilo 55 000 tun kovu, který je pro výrobu baterií pro elektromobily klíčový, což je více než dvojnásobek množství vytěženého v Chile. Jihoamerická země má však podstatně větší zásoby tohoto přírodního zdroje, jak ukazuje infografika níže.

Důležité je poznamenat, že údaje o produkci ve Spojených státech nebyly zdrojem zveřejněny, aby „nedošlo k prozrazení vlastních údajů společnosti“. Zásoby v zemi jsou však v roce 2021 evidovány ve výši 750 000 tun.

Graf ukazuje země s největší těžbou lithia v roce 2021 a odpovídajícími zásobami (v metrických tunách). Zdroj: Statista.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.