Le Figaro: Egyptské úřady zahájí kampaň za navrácení kulturních statků

Egypt chce vrátit domů Rosettskou desku, bustu Nefertiti nebo Denderský zvěrokruh, jež jsou součástí sbírek západoevropských muzeí.

Káhira domlouvá vrácení Rosettské desky, která je ve sbírce Britského muzea, busty Nefertiti, která je vystavena v Berlíně, a Denderského zvěrokruhu, který je uložen v Louvru, píše Le Figaro.

„Tyto tři objekty jsou jedinečné, jejich místo by mělo být v Egyptě. Shromáždili jsme všechny důkazy, které potvrzují, že tyto starožitnosti byly ukradeny,” řekl Zahi Hawass, bývalý egyptský ministr pro starožitnosti a čestný archeolog. Hawass nyní připravuje petici s podpisy egyptských a evropských odborníků, která má přesvědčit Londýn a další evropské státy, aby poklady vrátily do země původu.

List připomíná, že Hawass si pro podobnou kampaň vybral dobrou dobu. Vlna restitucí probíhá evropskými muzei už několik let. Francie vrátila Senegalu a Beninu několik souborů děl, která se dříve nacházela v jejich národních sbírkách. O navrácení „plodů“ někdejšího koloniálního drancování dotčeným africkým státům usiluje také Nizozemsko, stejně jako Německo, kterému by loňské rozhodnutí ministerstva kultury mělo otevřít cestu k vrácení některých bronzů ukořistěných v roce 1897 při vyplenění paláce Edo v dnešním nigerijském městě Benin, uvedl francouzský list. V posledních měsících se zdá, že dokonce i Britské muzeum, které se obvykle i k těm nejmenším náznakům restitucí staví velmi asertivně, nyní směřuje k historické dohodě o mramorech z Parthenonu, po nichž touží Řecko.

Ilustrační foto:  Fumihiko Ueno, CC BY 3.0.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.