Japonsko bude vyvíjet řízené střely s plochou dráhou letu. Bojí se Číny a Ruska

Bezpečnostní obavy ze sousední Číny a jejího spojenectví s Ruskem mají být důvodem pro další revizi japonské pacifistické ústavy.

Japonsko bude vyvíjet a sériově vyrábět řízenou střelu s plochou dráhou letu a balistickou střelu s vysokou rychlostí. Chce tak čelit vojenským hrozbám z Číny a z Ruska, uvedla ve svém zpravodajství televize Al-Džazíra.

Plán nákupu vojenského vybavení, které představilo japonské ministerstvo obrany, je sice málo podrobný, představuje nicméně jasný odklon od desítky let trvajícího omezení doletu střel, které bylo japonským obranným silám uloženo ústavou.

Ministerstvo obrany ve své žádosti o rozpočet argumentovalo hrozbou použití síly ze strany Číny a jejím prohlubujícím se spojenectvím s Ruskem.  Čína prý vyvíjí nátlak na Tchaj-wan a nezřekla se použití vojenské síly jako způsobu sjednocení Tchaj-wanu se zbytkem Číny.

Čínská reakce na návštěvu předsedkyně Sněmovny reprezentantů USA Nancy Pelosiové na Tchaj-wanu (Peking uspořádal rozsáhlá vojenská cvičení, včetně odpálení balistických raket) japonské obavy jen posílila. Několik raket dopadlo pouhých 160 km od Japonska.

Japonsko má s Čínou dlouhodobé územní spory o ostrovy Senkaku (čínsky Tiao-jü), s Ruskem stále není dořešen o Severní území, jinak Kurilské ostrovy. Vedle Číny a Ruska označuje japonské ministerstvo za hrozbu také Severní Koreu, která letos provedla rekordní počet raketových testů.

Tokio už posiluje své bezpečnostní spojenectví se Spojenými státy a rozšiřuje vojenskou spolupráci se spřátelenými zeměmi v asijsko-pacifickém regionu a v Evropě.

Kritici se obávají, že modernizace raket by zásadně změnila obrannou politiku Japonska a potenciálně porušila poválečnou pacifistickou ústavu, která omezuje použití síly na sebeobranu.

Podrobnosti o výdajích na obranu budou zveřejněny až poté, co japonská vláda přijme novou národní bezpečnostní strategii, která je revidována s cílem posílit v příštích pěti letech japonský vojenský potenciál. Nová strategie by měla být přijata v prosinci letošního roku.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.