Východní ekonomické fórum má upevnit přátelské vazby v Asii: Myanmar se chce sblížit s Ruskem

Právě tento týden se ve Vladivostoku koná tzv. Východní ekonomické fórum. Jednat budou  mnohé asijské země včetně Ruska a cílem je posílit přátelské vazby.

Fóra se zúčastní zástupci Číny, Indie, Japonska, Kazachstánu a dalších zemí. Média si všímají, že jej letos navštíví i nevyšší generál Myanmaru, Min Aung Hlain. Ten zde má podle Myanmarských médií v plánu především jednat s ruskými vládními úředníky, aby pracoval na „dalším upevnění spolupráce“ a „přátelských vazeb“ mezi ekonomikami a vládami obou zemí. Vrchní generál vede v patrnosti fakt, že obě země jsou společně na indexu západu. Loni se totiž v bývalé Barmě odehrály změna takřka turbulentní. Bývalá vůdkyně Aun Schan Su Ťij byla loni svržena a čelí mnoha obviněním především z korupce. Vlády v zemi se chopila vojenská junta. Od té doby pak Myanmar čelí západním sankcím a zhoršení vzájemných vztahů.

Myanmar je země, která ve své historii zakusila mnoho hořkého. Leží u Indického oceánu a sousedí s Čínou, Laosem, Thajskem, Bangladéšem a Indií. Tato bývalá britská kolonie byla za války okupována Japonskem a po válce se zde střídaly vojenské a civilní vlády. Poslední civilní vládkyně byla výše zmíněná Su Ťij, která se narodila v rodině zakladatele komunistické strany Barmy a jež v roce 1991 obdržela na návrh českého prezidenta Václava Havla Nobelovu cenu míru. Myanmar je rozvíjející se ekonomikou, zatím stále převážně zemědělsky zaměřenou. Je členem společenství ASEAN. Hlavní město je od roku 2005 Neipyijto s více než 55 miliony obyvateli.

Vojenské vedení země se nyní pokouší  prohloubit vztahy s hlavním spojencem, ale i dodavatelem zbraní – Moskvou. Vůdce Min Aung Hlain navštívil Moskvu v červenci, aby se zde setkal s představiteli ruské vesmírné agentury Roskosmos a jaderných agentur a druhý nejvyšší velitel země Soe Win Ruskou federaci navštívil pro změnu koncem minulého měsíce. Ruští představitelé byli také pozváni na březnový Den ozbrojených sil Myanmaru. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov během své poslední cesty do myanmarského hlavního města Naypyidaw na začátku srpna prohlásil, že podporuje úsilí armády „stabilizovat zemi“. Situaci v zemi pak ale příliš růžově nevidí například americký ministr zahraničí Antony Blinken, který ve svém vyjádření varoval mezinárodní společenství před „falešnou volbou“ a podobnými praktikami, jaké se používají v Myanmaru.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.