Čína a Izrael chtějí uzavřít obchodní dohodu

Dohoda o volném obchodu mezi Izraelem a Čínou by znamenala formalizaci rostoucích vztahů mezi oběma zeměmi.      

Izraelský představitel uvedl, že Čína a Izrael chtějí do konce roku podepsat dohodu o volném obchodu, která by Pekingu přinesla první dohodu na Blízkém východě a navíc by byla po letech obchodních třenic s Austrálií a Spojenými státy povzbuzením.

Ministr obchodu Wang Wentao a Orna Barbivayová, izraelská ministryně hospodářství a průmyslu, v rozhovoru na začátku tohoto roku vyjádřili naději, že dohodu podepíší do roku 2022, uvedl zástupce izraelského konzulátu v Hongkongu v prohlášení pro list South China Morning Post.

V posledních dvou desetiletích Peking usiloval o posílení hospodářských vazeb na Blízkém východě, navázal komplexní strategická partnerství s Íránem a Saúdskou Arábií a zároveň se snažil o uzavření obchodního paktu se šesti zeměmi bohatými na ropu, známými jako Rada pro spolupráci v Zálivu.

Analytici uvádějí, že Čína se o tento region zajímala kvůli možnostem investic do ropy, plynu a vyspělých technologií.

„Čína nepodepsala žádnou dohodu o volném obchodu na Blízkém východě, takže doufám, že po této dohodě bude moci uzavřít další v západní Asii, na Blízkém východě a ve východní Evropě a tuto dohodu si vzít za vzor při hledání obchodních dohod s dalšími zeměmi,“ řekl Victor Gao viceprezident Centra pro Čínu a globalizaci v Pekingu.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.