USA: Očekává se, že FED udrží sazby na vyšší úrovni po delší dobu

FED zvýšil úrokové sazby, čímž se výpůjční náklady dostávají na nejvyšší úroveň od velké recese.

Federální rezervní systém ve středu zvýšil úrokové sazby o 0,75 % (rozpětí je dle zveřejněné zprávy 3 až 3,25 %), aby pomohl zmírnit vysokou inflaci v zemi – i když odborníci se obávají, že by toto jestřábí zpřísnění mohlo přivést ekonomiku do recese.

Přestože předseda FEDu Jerome Powell po posledním zvýšení v červenci předložil argumenty pro zpomalení tempa zpřísňování, představitelé FEDu změnili názor poté, co ministerstvo práce oznámilo, že spotřebitelské ceny v srpnu vzrostly výrazněji, než se očekávalo, což naznačuje, že centrální banka má před zkrocením inflace ještě hodně práce.

Sníží se poptávka po úvěrech?

Pokud se příští zasedání Federálního rezervního výboru (FOMC) bude shodovat s očekáváním trhu, že do konce roku dojde ještě ke dvěma zvýšením úrokových sazeb, dosáhnou úvěry malým podnikům nejméně 9 %, možná i více, a to přivede majitele podniků k obtížnému rozhodování. Podniky jsou dnes zdravé, zejména ty v oživujícím se sektoru služeb, a úvěrová výkonnost zůstává podle věřitelů dobrá v celé komunitě malých podniků, ale agresivnější obrat FEDu proti inflaci povede více majitelů podniků k tomu, že si dvakrát rozmyslí, zda si na expanzi vezmou nový dluh, informovala CNBC. „Poptávka po úvěrech se zatím nezměnila, ale nebezpečně se blížíme k tomu, že lidé začnou váhat,“ řekl Chris Hurn, zakladatel a generální ředitel společnosti Fountainhead, která se specializuje na úvěry pro malé podniky.

FED: Vývoj úrokových sazeb. Zdroj: tradingeconomics.com

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.