Rusko vyváží do Afghánistánu energii a potraviny

Moskva a Kábul uzavřely předběžnou dohodu o dodávkách ruského benzínu, nafty a  pšenice.

Afghánské hnutí Tálibán podepsalo s Ruskem předběžnou dohodu o dodávkách pohonných hmot a pšenice do Afghánistánu, informovala agentura Reuters s odvoláním na úřadujícího afghánského ministra obchodu a průmyslu Hadžiho Nuruddína Azízího.

Uvedl, že dohoda zahrnuje prodej asi 1 milionu tun benzínu, 1 milionu tun nafty, 500 tisíců tun zkapalněného ropného plynu (LPG) a 2 milionů tun pšenice.

Smlouva je uzavřena jako předběžná na nespecifikovanou dobu a v případě, že bude fungovat, dojde k jejímu prodloužení na delší období.

Jednalo by se o první významnou hospodářskou dohodu s Afghánistánem od nástupu Tálibánu k moci v roce 2021. Skupina nemá oficiální mezinárodní uznání, aby ho získala, musí změnit svůj pohled na lidská práva (zejména žen) a prokázat, že přerušila vazby na mezinárodní militantní skupiny.

V srpnu OSN uvedla, že více než polovina obyvatel Afghánistánu potřebuje humanitární pomoc. Lidé v Afghánistánu se kvůli pokračující krizi v zemi potýkají s vážným nedostatkem potravin.

Jak uvedla agentura Reuters, Rusko oficiálně neuznává vládu Tálibánu, ale Moskva hostila vůdce hnutí v době před pádem Kábulu a ruské velvyslanectví je jedno z mála, které zůstalo v afghánském hlavním městě otevřené.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.