Demokracie je na ústupu

Celkově mají občané světa více demokratických práv než v minulosti. Několik ukazatelů však naznačuje, že tento pokrok je nyní ohrožen. Stal se svět v poslední době méně demokratickým?

Jedním ze způsobů, jak zjistit, zda demokracie upadá, je sledovat vývoj počtu demokratických a autokratických režimů, upozornil web Statista.

V našem grafu jsme vycházeli ze systému klasifikace a hodnocení politických režimů, který převzala platforma Our World in Data (Lührmann et al. (2018), V-Dem).

Na základě těchto údajů vidíme, že demokracie v posledních letech upadá. Po rekordním roce 2016, kdy bylo na světě celkem 97 demokracií (liberálních a volebních), klesl tento počet v roce 2021 na 89. Zároveň se zvýšil počet autokratických režimů (volebních i uzavřených) z 81 na 88.

Počet demokracií nevypovídá o tom, kolik lidí se těší demokratickým právům. Pokud se však podíváme na tento ukazatel, závěry zůstávají stejné. Počet lidí žijících v demokratických zemích se nedávno snížil z 3,9 miliardy v roce 2017 na 2,3 miliardy v roce 2021. Odhaduje se, že v současné době žije přibližně 70 % světové populace v autokratickém režimu.

Graf ukazuje vývoj počtu politických režimů ve světě podle typu: uzavřené autokracie 28, volební autokracie 60, volební demokracie 55, liberální demokracie 34. Zdroj: Statista.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.