Kanada: Justin Trudeau si trvá na monarchii

Kanadský premiér Justin Trudeau se i přes nátlak části veřejnosti drží členství země v Commonwealthu. Ani po smrti královny Alžběty II. na něm nechce nic měnit.

Navzdory přání většiny jeho krajanů nemá předseda kanadské vlády v úmyslu diskutovat o členství Kanady v Commonwealthu. Debatu o setrvání Kanady v britské monarchii razantně odmítl v samém jejím začátku. Panovníkem v čele země se tedy nyní automaticky stává král Karel III., což ale ne všichni obyvatelé země vítají. „Pro mě to není priorita. Není to ani něco, o čem bych měl v úmyslu debatovat,“ prohlásil šéf kanadské vlády v rozhovoru pro Radio-Canada v Londýně. „Udělat tak hlubokou změnu v systému, který patří mezi nejlepší, nejstabilnější na světě, pro mě teď není dobrý nápad,“ rozhodl Trudeau s odkazem na „složitý a komplikovaný okamžik“.

Kanada je bývalou britskou kolonií. Osamostatnila v roce 1867, oficiální hlavou státu ovšem i nadále zůstal a zůstává britský monarcha. Podle průzkumu agentury Ipsos pro Global News si 58 % Kanaďanů přeje referendum o tom, zda si korunu ponechat či nikoli, což je nárůst o pět procentních bodů za jeden rok. Pouze 44 % Kanaďanů také tvrdí, že má příznivé mínění o Karlu III. Ve federálním parlamentu nedávno quebečtí separatisté požádali o přerušení vztahů s korunou. I levicová opozice Nové demokratické strany NDP (aniž by to byla její priorita), je zrušení monarchie nakloněna. Podle Justina Trudeaua, který již hovořil s králem Karlem III., však poskytuje konstituční monarchie pro naši dobu „pozoruhodnou stabilitu“. „Je to systém, který funguje v době, kdy vidíme, jak se naše demokratické instituce a naše demokracie po celém světě poněkud hroutí,“ uvedl. „Prožili jsme ústavní debaty. Změnit náš vládní systém kdykoli je obtížné,“ trval na svém kanadský premiér s odkazem zejména na dvě referenda o nezávislosti Quebecu (1980 a 1995).

Justin Trudeau je synem dřívějšího dlouholetého předsedy vlády Pierra Trudeaua. Není proto divu, že se již ve svém dětství při několika příležitostech s Alžbětou II. setkal. Královny si velmi považoval a po jejím úmrtí se se slzami v očích svěřil, že panovnice „byla jedním z jeho nejoblíbenějších lidí na světě“ a že její rady budou „obrovsky chybět“.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.