Konečně se dozvíme pravdu

Keller bez cenzury: Jan Keller píše o výsledcích komunálních a senátních voleb, které konečně odhalí očekávanou pravdu…

Mnozí z nás netrpělivě čekali na výsledky komunálních a senátních voleb. Ne ani tak kvůli tomu, že by byli zvědaví, kdo zasedne v třetině pozměněného Senátu. Na komunální úrovni bylo zase dopředu jasné, že pole ovládnou zastupitelé, kteří se kvůli pudu sebezáchovy neobléknou do trička žádné z etablovaných politických stran. Ta zvědavost měla jiný důvod.

Než se k němu dostaneme, je dobré povšimnout si výsledků toho, co zbylo z obou našich levicových stran. KSČM přišla o více než dvě třetiny svých zastupitelů na komunální úrovni. Po vyklizení obou komor sněmovny a po odchodu z krajské úrovně odchází tedy také z radnic našich měst a obcí. Patrně nikdo neočekává, že by vedení strany dalo kvůli takové drobnosti své funkce k dispozici. Dost možná se domnívá, že by se o ně ani nikdo nepřihlásil. O co se chce ale v této situaci opřít v lednové volbě kandidát KSČM na prezidenta, to zůstává velkou záhadou.

Snad ještě hůře je na tom sociální demokracie. Ztratila sice „pouze“ něco přes polovinu svých zastupitelů na radnicích (konkrétně přišla o 59 %), ale zato v senátních volbách byl jedním ze dvou jejích úspěšných kandidátů společný kandidát s Babišovým ANO. Snad si ještě někdo vzpomene, že současné vedení se dostalo do svých funkcí poté, co byl vypuzen bývalý předseda Hamáček, který se dopustil spolupráce s ANO. Současný předseda Šmarda již nově zvolenému senátorovi ke zvolení poblahopřál, čímž slavnostně potvrdil, že linie, která ho osobně i s jeho přáteli vynesla do čela strany, byla vlastně omylem. Pokud to v sociální demokracii nikomu nevadí, jen to dokazuje, že zmíněná strana patří dnes mezi ty skutečně po všech stránkách státotvorné.

I když ODS dopadla na radnicích s výjimkou Prahy a Brna všelijak, její spojenectví s lidovci a topkou přineslo ovoce ve volbách senátních. Druhé kolo ukázalo, že Babišovo ANO není schopno pozměnit složení Senátu. Můžeme jen tipovat, kdo z pravicových politiků a političek jako prvý prohlásí, že tyto volby byly ve skutečnosti referendem o vládě, i když před volbami vládní koalice  ujišťovala, že takovým referendem rozhodně nebudou. Kdo ví, kdo bude v tomto ohledu nejpohotovější. Pravdou je, že této senátní formy referenda se ve druhém kole nezúčastnili ve většině obvodů čtyři z pěti oprávněných voličů, v silně dramatizovaném obvodu jihlavském pak neprojevili zájem o finále tři z pěti voličů.

Dostáváme se k tomu, proč mnozí čekali na výsledky letošních podzimních voleb s takovou netrpělivostí. Konečně se totiž dozvíme, jak to bude se zastropováním cen energií a se slibem vlády, že v nastalé krizi nenechá nikoho, ale opravdu nikoho padnout.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.