Německo: Vládní dohoda o plánech na prodloužení provozu jaderných elektráren se odkládá

Vládní poradci vyzvali Německo, aby využívalo jadernou energii až do konce energetické krize, zatímco ekologické skupiny rozhodnutí ponechat elektrárny v rezervě kritizují.

Německá koaliční vláda se nedokázala dohodnout na návrhu ministra hospodářství na prodloužení provozu dvou ze tří zbývajících jaderných elektráren v zemi, informuje agentura AFP v článku, který přinesl deník Tagesspiegel. Je třeba změnit zákony, aby jaderné elektrárny zůstaly v provozu i po roce 2022, avšak koaliční vláda tvořená SPD, Stranou zelených a FDP si nechala termín rozhodnutí plánovaný na 10. října uniknout, uvedlo ministerstvo hospodářství pro agenturu AFP. „Toto zpoždění je problém, pokud chcete, aby Isar 2 vyráběl elektřinu i v roce 2023,“ uvedlo ministerstvo.

Elektrárna potřebuje naléhavě opravit, aby se její provoz prodloužil. Možné prodloužení provozu, které navrhl ministr hospodářství Robert Habeck, má zajistit, aby jaderné elektrárny Isar 2 v jižní spolkové zemi Bavorsko a Neckarwestheim 2 v sousedním Bádensku-Württembersku pokračovaly v provozu „v nouzové rezervě“ až do 15. dubna 2023. Podle současného zákona budou všechny jaderné elektrárny na konci roku 2022 odstaveny a poté vyřazeny z provozu. Politické neshody v rámci vládních koaličních partnerů způsobily, že v pondělí nebyl návrh zákona přijat, uvedlo ministerstvo hospodářství. Důvodem odkladu je konflikt především mezi Zelenými a FDP, píše Tagesspiegel. FDP požaduje, aby jaderné elektrárny mohly kvůli současné energetické krizi pracovat výrazně déle.

Návrh ponechat dvě jaderné elektrárny v pohotovosti až do jara příštího roku vzešel ze „zátěžového testu“, který naznačil, že za současných okolností spojených s energetickou krizí by prodloužení omezeného provozu mohlo mít smysl. FDP však tvrdí, že prodloužení provozu jaderných elektráren by mělo být delší, než se navrhuje, a mělo by se zvážit opětovné uvedení již odstavených reaktorů do provozu, zatímco Zelení obě myšlenky důrazně odmítají. Vládní poradci vyzvali Německo, aby využívalo jadernou energii až do konce energetické krize, zatímco ekologické skupiny rozhodnutí ponechat elektrárny v rezervě kritizují. Provozovatelé jaderných elektráren souhlasili s prodloužením provozu do roku 2023.

Zdroj: Carolina Kyllmann, „Government agreement on German nuclear plant runtime extension plans delayed“ (Clean Energy Wire, 11.10.2022)

Licence: Creative Commons Attribution 4.0 International Licence (CC BY 4.0)

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.