Chudí důchodci? Francie je na tom (o něco) lépe než její sousedé

Pokud jde o chudobu důchodců, je na tom nejhůře Pobaltí.

Od Litvy po Lucembursko a přes Francii se starobní důchody v Evropské unii pohybují od 250 do více než 2 000 eur. Kromě těchto hrubých údajů a s přihlédnutím k rozdílům v životních nákladech však podle Eurostatu hrozí chudoba v průměru 16 % evropských důchodců. Přesněji řečeno, tato míra odpovídá podílu důchodců, jejichž příjem je pod hranicí ohrožení chudobou, tj. nižší než 60 % národního mediánu disponibilního příjmu po zohlednění sociálních transferů.

Jak ukazuje mapa webu Statista, důchodci v některých evropských zemích jsou ekonomickou nejistotou ohroženi mnohem více než jinde. Zvláště znepokojivá je situace v pobaltských zemích, kde podíl důchodců „ohrožených chudobou“ dosahuje 40 % nebo je vyšší. V Německu je chudobou ohroženo přibližně 20 % důchodců, což je o čtyři procentní body více než průměr EU. Odhaduje se, že 11 % německých důchodců (ve věku 65-74 let) je nuceno pracovat, často na příležitostných brigádách, aby si doplnili svůj příjem.

S přibližně 10 % důchodců, kteří pobírají méně než 60 % mediánu disponibilního příjmu, má Francie jednu z nejnižších hodnot v Evropě, hned za Slovenskem (9,6 %) a Lucemburskem (9,5 %). I když na národní úrovni existují velké rozdíly (podle pohlaví, regionu atd.), tato statistika naznačuje, že francouzský důchodový systém je relativně účinný při ochraně starších lidí před nejistotou.

Podíl důchodců ohrožených chudobou v Evropské unii v roce 2021 v %. Zdroj: Statista.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.