Kde jsou v Evropě uloženy americké jaderné bomby?

V současné době se odhaduje, že v rukou devíti zemí je téměř 13 000 jaderných hlavic. Na vrcholu seznamu, který sestavila Federace amerických vědců, jsou samozřejmě Rusko a USA s kombinovaným arzenálem přes 11 000 hlavic.

V roce 2019 orgán přidružený k NATO zveřejnil a následně smazal dokument, který zřejmě potvrdil něco, co se již dlouho tušilo – americké jaderné zbraně jsou uloženy na leteckých základnách v několika evropských zemích. Kopii dokumentu přinesla některá média, které uvedla, že jaderné bomby B61 jsou uloženy na šesti základnách v Evropě.

Jak uvádí informační list Centra pro kontrolu zbraní a nešíření jaderných zbraní, jde o základny Kleine Brogel v Belgii, Büchel v Německu, Aviano a Ghedi v Itálii, Volkel v Nizozemsku a Incirlik v Turecku. Jejich přítomnost vyplývá z dohody uzavřené během studené války v 60. letech 20. století, jejímž cílem bylo odstrašit Sovětský svaz a přesvědčit zúčastněné země, že zahájení vlastních programů jaderných zbraní není nutné.

Pro zajímavost: v roce 1971, kdy vrcholilo napětí studené války, dosáhl celkový počet jaderných zbraní umístěných v Evropě historického maxima 7 300 kusů.

Základny v Evropě, kde jsou uloženy jaderné bomby B61 ve vlastnictví USA. Zdroj: Statista. Interaktivní mapa Nukemap, která uživatelům umožňuje modelovat výbuch jaderných zbraní je zde.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.