Kommersant: Podíl vadných čipů z Číny dovážených do Ruska se zvýšil z 2 % na 40 %

Ruští producenti nyní musejí čipy nakupovat prostřednictvím burz a zprostředkovatelů. Vadné čipy neovlivní kvalitu výrobků, ale zvýší jejich cenu.

Ruští výrobci počítačů, telefonů, serverů a další elektroniky se potýkají s nárůstem dodávek vadných součástek. Po vypuknutí bojů na Ukrajině se podíl vadných čipů v dodávkách z Číny zvýšil ze 2 % na 40 %, uvádí ruský list Kommersant.

Kvůli sankcím jsou ruští výrobci nuceni nakupovat zboží nikoli přímo z továren, ale od zprostředkovatelů a burz. Neautorizovaní dodavatelé neodpovídají za kvalitu výrobků. Ruským výrobcům mimo jiné chybí i zkušenosti a technologie pro kontrolu dodavatelů a výrobků.

Ministerstvo průmyslu a obchodu sdělilo deníku Kommersant, že neobdrželo žádné informace o nárůstu vadných dodávek komponentů.

Nikolaj Komlev, výkonný ředitel Asociace podniků výpočetní a informační techniky, pochybuje, že kvalita ruského vybavení výrazně poklesne. Před montáží počítačů se totiž mikročipy testují, ovšem vyřazené součástky se  započítávají do ceny hotových výrobků, vysvětlil Komlev.

Pokud se procento vad zvýšilo o 40 %, lze předpokládat, že náklady v ceně konečného výrobku vzrostou o těchto 40 % nákladů na komponenty.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.